Grafiskās ontoloģiju attēlošanas konstrukcijas un rīki - Gruduls, Nauris (Latvijas Universitāte, 2018)
Darba mērķis ir aplūkot un salīdzināt iespējas ontoloģiju vizualizētājiem un redaktoriem. Tiek apskatīts ontoloģiju jēdziens datorzinātņu,- semantiskā tīmekļa kontekstā, aplūkojot dažādas tīmekļa ontoloģiju valodas OWL 2.0 konstrukcijas un iespējas. Darba ievadā tiek sniegts vispārīgs ieskats ontoloģiju modelēšanā un tās izteiksmes nozīmībā. Iztirzājuma daļā vispirms tiek apskatītas OWL 2.0 konstrukcijas no teorētiskā un praktiskā viedokļa. Tam seko rīku OWLGrEd, WebVOWL un Eddy (Graphol) apskats un konstrukciju attēlošanas iespējas, un tie attiecīgi salīdzināti, lai izvērtētu iespējas OWLGrEd redaktora grafiskās notācijas papildināšanai. Izstrādājot darbu tika izmantotas publiski pieejamās rīku versijas, kādas tās bija uz darba rakstīšanas brīdi.

The aim of this work is to preview and compare various possibilities of graphical ontology representation and editing tools. In computer science, ontologies – precise descriptive statements about some domain, are often described using Web ontology languages OWL 2.0 possibilities. The introduction part of this paper talks about modelling in the context of thesis, and the importance of good tools for this purpose. Following chapters describe the respective constructions from theoretical and practical point of view, previewing tools like OWLGrEd, WebVOWL and Eddy (in Graphol visual language), and respectively gives a good overall comparison and thus possible add-ons for OWLGrEd are described to be implemented. Often the respective tools are undergoing development or changes, in comparing the possibilities of the tools, the public (stable) versions available at the time of writing were used.
Constructions and tools for graphical visualization of ontologies
Keywords: Datorzinātne; OWL; ontoloģijas; semantiskais tīmeklis; modelēšana; vizualizācija