Attieksmes pret sevi, kauna un vainas izjūtu saistība ar ēšanas traucējumu pazīmēm - Jansone, Jevgēnija (Latvijas Universitāte, 2024)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kādas saistības pastāv starp pieaugušo indivīdu attieksmi pret sevi, kaunu un vainu, un ēšanas traucējumu pazīmēm. Pētījumā piedalījās 158 pieaugušie (142 sievietes, 15 vīrieši vecuma grupā no 18-62 gadiem, vidējais vecums 34 gadi). Darba ietvaros tika izmantotas trīs aptaujas: Ēšanas traucējumu noteikšanas aptauja, Hroniskā kauna un vainas aptauja un Attieksmes pret sevi aptauja. Pētījuma rezultāti uzrāda statistiski nozīmīgu, negatīvu saistību starp attieksmi pret sevi un ēšanas traucējumu rādītājiem un statistiski nozīmīgu negatīvu saistību starp kaunu un vainu un attieksmes pret sevi rādītājiem. Kauns, negatīvā vispārināšana un augsti standarti ir statistiski nozīmīgi ēšanas traucējumu prognozētāji.

The purpose of the research was to find out what relationships exist between attitudes toward self, shame and guilt and symptoms of eating disorders in adult population. 158 adults participated in the research (142 women, 15 men in the age group of 18-62 years, average age 34 years). There were three surveys used in the research: Eating Disorder Examination Questionnaire, Chronic Shame and Guilt Questionnaire and Attitudes towards self survey. The results of the study show a statistically significant negative relationship between attitudes toward self and eating disorder symptoms and a statistically significant negative relationship between shame, guilt and attitudes towards self. Shame, negative generalization and high standards are statistically significant predictors of eating disorders symptoms.
Relationship between attitudes toward self, shame, guilt and eating disorder symptoms
Keywords: Psiholoģija; kauns; vaina; ēšanas traucējumi; attieksme pret sevi; pašcieņa