Preventīvie klasvadības paņēmieni aktīvas dalības mācību procesā veicināšanā sākumskolā - Šuspāne, Laura (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba “Preventīvie klasvadības paņēmieni aktīvas dalības mācību procesā veicināšanā sākumskolā” mērķis ir izpētīt preventīvo paņēmienu iespējas mācību disciplīnas veidošanā, lai veicinātu skolēnu aktīvu dalību mācību procesā un izskaustu traucējošo uzvedību. Pētījumā teorētiski analizēts un, veicot 8 darbības pētījuma ciklus, skaidrots, kā izmantotie preventīvie paņēmieni veicinājuši skolēnu aktīvu līdzdalību mācību procesā. Darbā izmantotas kvalitatīvās pētniecības metodes. Pētījumā iegūtie rezultāti atklāj preventīvo paņēmienu pedagoģiskās iespējas, kā arī liecina, ka izmantotie apzinātības, uzmanības koncentrēšanas un emociju regulēšanas paņēmieni, kā arī Labas uzvedības spēle (GBG) veicina X skolas 3. klases skolēnu aktīvu dalību mācību darbībā: visos četros izvirzītajos kritērijos, kas raksturo aktīvu dalību, vērojama pozitīva dinamika vai rezultāti palikuši nemainīgi. GBG efekts ir tūlītējs, emociju regulēšanas un apzinātības vingrinājumi dod efektu ilgākā periodā.

The aim of the Master thesis " Preventive Classroom Management Techniques for Promoting Active Participation in Learning Process in Primary School" is to investigate the possibilities of preventive classroom management techniques to promote active participation in the learning process and to eliminate disruptive behaviour. The study theoretically analyses and explains, through 8 action research cycles, how the used preventive techniques have promoted students' active participation in the learning process. Qualitative research methods were used. The results of the study reveal the pedagogical potential of the preventive techniques and show that the use of mindfulness, attention, emotion regulation and the Good Behaviour Game (GBG) contribute to the active participation of pupils in Grade 3 at School X: all four of the criteria for active participation show positive dynamics or remain stable. The effect of GBG is immediate, while the effect of emotion regulation and mindfulness exercises can be measured over a longer period.
Preventive classroom management techniques for promoting active participation in primary school
Keywords: Izglītības zinātnes; aktīva dalība mācību procesā; uzmanības veicināšana; preventīvie paņēmieni; darbības pētījums; Labas uzvedības spēle