Māsu profesionālās izdegšanas analīze Neatliekamās medicīnas centrā - Biezā, Zane (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma ir: Māsu profesionālās izdegšanas analīze Neatliekamās medicīnas centrā. Darba vadītājs: Dr.sc.administr., Lotārs Dubkēvičs. Tēmas aktualitāti nosaka māsu pārslodze, kā rezultātā rodas augsts emocionālā izsīkuma līmenis, negatīvi ietekmējot profesionālo sniegumu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt neatliekamās palīdzības māsu profesionālās izdegšanas līmeņus un atšķirības. Bakalaura darbā izmantota kvantitatīvā pētniecības metode un pētnieciskais instruments izstrādāts pēc Maslačas izdegšanas aptaujas (Maslach Burnout Inventory MBI) anketas. Pētījuma hipotēze: pastāv statistiski nozīmīgas savstarpējās kopsakarības starp māsu profesionālās izdegšanas dimensijām Neatliekamās medicīnas centrā. Pētījuma secinājumi: Neatliekamās medicīnas centra māsas raksturo zems emocionālā izsīkuma līmenis un depersonilizācijas līmenis, vidējs darba snieguma efektivitātes kritums. Māsas raksturo zems profesionālās izdegšanas depersonalizācijas līmenis. To raksturo emocionālie bloki, līdzjūtības nogurums, cinisms attieksmē pret darba attiecībām. Pētījums apstiprina izvirzīto hipotēzi par māsu profesionālās izdegšanas līmeņu statistiski nozīmīgu savstarpējo sakarību. Izlases kopu veido 75 respondenti, kas pietiekami ticama. Bakalaura darbs sastāv no 49 lappusēm, 13 attēliem, 6 tabulām, 54 literatūras avotiem, 3 pielikumiem. Pētījuma periods no 2024. gada 1. februāra līdz 2024. gada 30. maijam.

The theme of the bachelour thesis is: Analysis of nurses' professional burnout syndrome at the Emergency medicine center. Scientific supervisor: Dr.sc.administr., Lotārs Dubkēvičs. The relevance of the topic is determined by the overload among nurses, resulting in a high level of emotional exhaustion, negatively affecting professional performance. The purpose of the study is to investigate the levels and differences of professional burnout among emergency nurses. A quantitative research method and the research instrument developed based on the Maslach Burnout Inventory MBI questionnaire has been used in the bachelor thesis. Research hypothesis: There are statistically significant interrelationships between the dimensions of nurses’ professional burnout in the Emergency medicine center. Research conclusions: Emergency medicine center nurses are characterized by a low level of emotional exhaustion and depersonalization level, and by a medium drop in work performance. Nurses are characterized by a low level of professional burnout depersonalization. It is characterized by emotional blocks, lack of sympathy, cynicism in the attitude towards work relations. The study confirms the proposed hypothesis of statistically significant interrelationships between the levels of professional burnout among nurses. There are 75 respondents. This number is valid for a representative study. The bachelor thesis consists of 49 pages, which contains 13 figures, 6 tables, 54 literature resources, 3 annexes. The research period is from February 1, 2024 to May 30, 2024.
Analysis of nurses' professional burnout syndrome at the Emergency medicine center
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; Profesionālā izdegšana; emocionālais izsīkums; depersonalizācija; profesionālā snieguma kritums; veselības aprūpe