Sirreālisms Deivida Linča seriālā "Twin Peaks" (1990-1991) - Neifelde, Rēzija (Latvijas Universitāte, 2022)
Sirreālisms kino nozarē ienācis jau pēc Pirmā pasaules kara. Sirreālistu kustība gan vairs nav aktuāla, taču kino jomā sirreālisma aspekti ir sastopami vēl mūsdienās. Viens no mūsdienu kino režisoriem, kurš savā darbībā ietver sirreālisma elementus, ir Deivids Linčs. Īpaši šajā sakarā tiek izceltas tādas Deivida Linča kinofilmas kā Eraserhead (1977), Blue Velvet (1986), Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992), Mulholland Drive (2001), un seriāli Twin Peaks (1990-1991) un Twin Peaks (2017), tomēr bakalaura darbā tiks pētīts tieši seriāls Twin Peaks (1990-1991). Darbs “Sirreālisms Deivida Linča seriālā "Twin Peaks" (1990-1991)” sastāv no teorētiskās, metodoloģiskās un empīriskās daļas. Pētījuma teorētiskajā daļā aplūkota kino valoda, sirreālisma skaidrojums, raksturojošie elementi un tā izpausmes mūsdienu kino. Darba metodoloģiskajā daļā raksturotas empīriskajā daļā izmantotās metodes – semiotiskā analīze un fokusgrupas intervija. Empīriskajā daļā veikta semiotiskā analīze un fokusgrupas intervija, noskaidrojot auditorijas reakciju, kā arī, veidojot semiotisko kategoriju shēmu un pētot to raksturojošās pakāpes, izpētīts, kādas semiotiskās pazīmes raksturo sirreālismu Deivida Linča seriālā Twin Peaks.

Surrealism has entered the cinema industry after the World War I. The surrealist movement does not exist anymore, but in the cinema, aspects of surrealism are still present today. One of the contemporary cinema directors who includes elements of surrealism in his films is David Lynch. In this regard David Lynch's movies, such as Eraserhead (1977), Blue Velvet (1986), Twin Peaks: Fire Walk with Me (1992), Mulholland Drive (2001) and series of Twin Peaks (1990-1991) and Twin Peaks (2017) are highlighted, but the thesis will examine the series of Twin Peaks (1990-1991). The bachelor’s thesis “Surrealism in David Lynch's Twin Peaks (1990-1991)” consists of theoretical, methodological, and empirical parts. The theoretical part outlines the language of cinema, the interpretation of surrealism, the characteristics, and the manifestations of it in modern cinema. This thesis uses semiotic analysis and focus group interview. After acknowledging the theoretical part, the audience’s response will be identified, as well as a semiotic-grade scheme and degrees that describe it, examining the semiotic features of the surrealism in David Lynch's series Twin Peaks.
Surrealism in David Lynch's Twin Peaks (1990-1991)
Keywords: Komunikācijas zinātne; sirreālisms; Twin Peaks; simboli; Devids Linčs; kino