Bankas ar ārvalstu kapitālu Latvijas banku tirgus konkurences apstākļos - Klievēna, Ilze (Latvijas Universitāte, 2013)
Bakalaura darba pirmajā daļā tiek definēts konkurences jēdziens, raksturota konkurences būtība un konkurence banku nozarē, kā arī noteikti konkurences veidi. Otrajā daļā sniegts Latvijas banku sektora raksturojums, Latvijas banku pamatkapitālā izvietotā nerezidentu sadalījums pa valstīm un sniegts vērtējums par Latvijas banku sektora guvumu no nerezidentu bankām konkurences paaugstināšanā. Bakalaura darba praktiskajā daļā ir analizētas bankas ar ārvalstu kapitālu: AS „Swedbank” un AS „SEB Banka”, un dots šo banku salīdzinājums, kā arī veikts pētījums par abu banku klientu apmierinātību, un aprēķināts Herfindāla-Hiršmana indekss Latvijas banku sektorā. Bakalaura darba mērķis: izpētīt bankas ar ārvalstu kapitālu Latvijas banku sektora konkurences apstākļos. Pēc veikto analīžu rezultātiem konstatēts, ka bankas ar ārvalstu kapitālu AS „Swedbank” ieņem pirmo vietu un AS „SEB Banka” otro vietu Latvijas banku tirgus sektora konkurences paaugstināšanā.

The first part of this Bachelor’s dissertation contains a definition of the concept of competition, describes the nature of competition and competition within the banking sector, as well as certain types of competition. The second part provides a description of the Latvian banking sector, as well as a country by country breakdown of the capital of non-residents deposited in the fixed capital of Latvia’s banks and an assessment of the benefit derived by the Latvian banking sector from foreign banks in terms of increasing competition. The practical part of the Bachelor’s dissertation analyses banks with foreign capital: AS “Swedbank” and AS “SEB Banka”, and contains a comparison of these banks, as well as a study of the satisfaction of both banks’ customers and a calculation of the Herfindahl-Hirschman Index within the Latvian banking sector. Objective of this Bachelor’s dissertation: to study banks with foreign capital under the competitive conditions of the Latvian banking sector.
Banks with Foreign Capital under the Competitive Conditions of the Latvian Banking Market
Keywords: Ekonomika