The transformation-driven architecture and its graphical presentation engines - Kozlovičs, Sergejs (Latvijas Universitāte, 2013)
Promocijas darbā piedāvāta transformāciju vadītā arhitektūra (TDA) --- modeļbāzēta programmatūras arhitektūra interaktīvām sistēmām, kuras sastāv no vairākām komponentēm, kas sadarbojas. TDA attīsta tālāk OMG modeļu vadītās arhitektūras (MDA) idejas. Atšķirībā no MDA, kas izmanto modeļus un to transformācijas tikai programmatūras izstrādes laikā, TDA tos izmanto arī programmu izpildes laikā. Darbā aprakstīti arī svarīgākie TDA moduļi: TDA kodols (realizē komunikācijas mehānismu, darbību atcelšanas mehānismu un vairākrepozitoriju mehānismu), Vides dzinis (aizvietojams modulis TDA izmantošanai dažādās vidēs), Dialogu logu dzinis (modulis dialogu logu aprakstīšanai un parādīšanai uz ekrāna) un Kļūdu dzinis (kļūdu ziņojumu definēšanai un attēlošanai). TDA koncepcijas tika aprobētas domēnspecifisku rīku būvē, kur apliecināja savu efektivitāti.

In this thesis, a model-driven software architecture for interactive systems (systems consisting of multiple interoperating components) is proposed. This architecture, called the Transformation-Driven Architecture (TDA), advances the ideas of the Model-Driven Architecture (MDA). Unlike MDA, which uses models and model transformations at software development time, TDA uses them at runtime. The following important TDA modules are also described in the thesis: TDA Kernel (provides the communication mechanism, the undo/redo mechanism, and the multi-repository mechanism), Environment Engine (a replaceable engine for using TDA in different environments), Dialog Engine (for specifying and displaying dialog windows), and Error Engine (for defining and visualizing error messages). TDA proved its viability, when used as a foundation for building domain-specific tools.
Transformāciju vadītā arhitektūra un tās grafiskie prezentācijas dziņi; Promocijas darbs
Keywords: Datorzinātnes; Computer sciences