Sulfurēta poli(ēterēterketona) un cirkonija nanodaļiņu kompozītmembrānu sintēze un to fizikālķīmisko īpašību analīze - Markus, Madara (Latvijas Universitāte, 2016)
Sulfurēta poli(ēterēterketona) un cirkonija hidrogēnfosfāta nanodaļiņu kompozītmembrānu sintēze un to fizikālķīmisko īpašību analīze. Markus M., zinātniskais vadītājs Dr.ķīm. Guntars Vaivars, konsultants Dr. h. ķīm., prof. Andris Zicmanis. Maģistra darbs, 57 lappuses, 94 attēli, 9 tabulas, 51 literatūras avots, 3 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā sintezētas modificēta poli(ēterēterketona) membrānas un to kompozītmembrānas ar cirkonija hidrogēnfosfāta daļiņām, ko paredzēts izmantot degšūnās. Īpaša uzmanība veltīta tādas kompozītmateriāla koncentrāciju attiecību atrašanai, kas nodrošina kvalitatīvu membrānu iegūšanu ar uzlabotām īpašībām tālākas izmantošanas iespējām, kā arī pētīta ultraskaņas ietekme uz membrānas struktūru un daļiņu izmēru kompozītmateriālā. Membrānām veikta skenējošās elektronmikroskopijas analīze, rentgenstaru difraktometrijas analīze un šķīduma daļiņu izmēra un izkliedes analīze, lai izvērtētu iegūto kompozītmembrānu kvalitāti.

Synthesis and analysis of physicochemical properties of sulphonated poly(etherether ketone) and zirkonium nanoparticles composite membranes. The author Madara Markus, supervisor Dr. Chem. Vaivars G. Consultant Dr. h. chem., prof. Zicmanis A. Master paper, 57 pages, 94 figures, 9 tables, 51 literature references, 3 apposition. In Latvian. Modified poly(etheretherketone) membranes and zirconium nanoparticles composite membranes usable for fuel cells were synthesized. In this paper special attention was devoted to find a composite concentration ratio, which provides high-qualiy membranes acquition with improved characteristics, as well as effect of use of ultrasonic on structure of composite membranes. Analysis of membrane surface with SEM was made, XRD analysis to find out structure of membranes was made and particle size distribution of composite solution was measured, in order to assess the quality of the resulting composite membranes.
Synthesis and analysis of physicochemical properties of sulphonated poly(etherether ketone) and zirconium nanoparticles composite membranes
Keywords: Ķīmija; POLIMĒRU MEMBRĀNAS; ŠĶĒRSSAISTĪTS POLI(ĒTERĒTERKETONS); CIRKONIJA HIDROGĒNFOSFĀTA NANODAĻIŅAS; ULTRASKAŅA; DAĻIŅU IZKLIEDE