2-3 gadus vecu bērnu sīkas motorikas attīstības veicināšana darbā ar plastiskajiem materiāliem - Laudama-Žagare, Elīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autores Elīnas Laudamas-Žagares Kvalifikācijas darbā “2-3 gadus vecu bērnu sīkās motorikas attīstības veicināšana darbā ar plastiskajiem materiāliem” mērķis ir izpētīt 2-3 gadus vecu bērnu vispārīgas sīkās motorikas attīstības pilnveidi darbā ar plastiskajiem materiāliem Pirmsskolas izglītības iestādē “X”, noskaidrojot, vai regulārs un sistemātisks bērnu darbs ar plastiskajiem materiāliem sekmē bērnu sīkās motorikas attīstību kopumā, ne tikai darbā ar tiem. Laika posmā no 01.03.22.-31.05.22. darba autore veica pedagoģisko izmēģinājuma darbību, kur sākotnēji, izanalizējot dažādus avotus par bērnu attīstību šajā vecumposmā un balstoties uz tiem, izdalīja 4 sasniedzamos rezultātus vispārīgas bērnu sīkās motorikas novērtēšanai, kurus izvērtēja 4 rotaļnodarbībās. Tam sekoja regulārs un sistemātisks bērnu darbs ar dažādu veidu plastiskajiem materiāliem 20 rotaļnodarbību garumā, sīkās motorikas attīstības pilnveidei, kur bērni tika vērtēti pētījumu uzsākot un noslēdzot. Visbeidzot atkārtoti tika piedāvātas 4 rotaļnodarbības iepriekšizvirzītajos sasniedzamajos rezultātos vispārīgas sīkās motorikas novērtēšanai pētījumu noslēdzot, kur tika pierādīts, ka regulārs un sistemātisks bērnu darbs ar dažādu veidu plastiskajiem materiāliem sekmē bērnu sīkās motorikas attīstību kopumā, jo plastiskie materiāli ir bērnu interesi saistoši, tie sekmē pašizpausmi un pašvadītu mācīšanos, spējot ilgstoši noturēt bērnu uzmanību darbībai, apvienojot emocionālo baudu, ko sniedz darītais ar mācīšanos. Darbs sastāv no 162 lpp., 19 attēliem, 4 tabulām, priekšlikuma, 43 pielikumiem un 26 bibliogrāfiskajām vienībām. Atslēgas vārdi: plastiskie materiāli, sīkā motorika, regularitāte, daudzveidība, rotaļnodarbība, pašizpausme, pašvadīta mācīšanās.

The author of the paper Elīna Laudama-Žagare' s qualification work "Promoting the development of fine motor skills in 2-3 years old children by using modelling materials" aims to explore the improvement of general fine motor development in 2-3 years old children working with modelling materials in Preeschool "X", finding out, whether regular and systematic children's work with modelling materials contributes to the development of children's fine motor skills in general, not only in working process with them. From 01.03.22 till 31.05.22 the author of the paper conducted the pedagogical activity, where initially various sources about the development of children at this stage of age were analyzed. Based on them, 4 achievable results for the assessment of general children's fine motor skills were defined, which were evaluated in 4 play-lessons. This was followed by regular and systematic children's work with different types of modelling materials during 20 play-lessons, improving the development of fine motor skills, where children were evaluated at the beginning and end of the research. At the end of author’s pedagogical research activity, 4 play-lessons were repeatedly offered in the pre-defined achievable results for the evaluation of general fine motor skills at the end of the study, where it was proven that regular and systematic children's work with various types of modelling materials contributes the development of children's fine motor skills in general, because modelling materials are binding on children's interest, they promote self-expression and self-directed learning, by being able to keep children's attention to the activity for a long time and combining the emotional pleasure by doing while learning. The work consists of 162 pages, 19 images, 4 tables, 1 proposal, 43 appendices and 26 bibliographic items. Key words: modelling materials, fine motor skills, regularity, variety, play-lesson, self-expression, self-directed learning.
Promoting the development of fine motor skills in 2-3 years old children by using modelling materials
Keywords: Izglītības zinātnes; plastiskie materiāli; sīkā motorika; rotaļnodarbība; regularitāte; daudzveidība