Eiropas Cilvēktiesību Tiesas un konstitucionālo tiesu mijiedarbība cilvēktiesību nodrošināšanā - Bugne, Laura (Latvijas Universitāte, 2016)
Eiropas cilvēktiesību aizsardzības sistēmā cilvēktiesību standartu ievērošana primāri jānodrošina pašām valstīm ar atbilstošu tiesisko instrumentu palīdzību. Starp tiem sevišķa nozīme var būt valsts konstitucionālajai tiesai, kurai kā konstitūcijā nostiprināto vērtību sargātājai ir īpaša loma cilvēka tiesību un brīvību aizsardzībā. Savukārt reģionālā līmenī par cilvēktiesību būtiskāko aizsargu jau vairāk kā pusgadsimtu uzskatāma Eiropas Cilvēktiesību tiesa. Pētījuma priekšmets ir minēto tiesu mijiedarbības attiecības, savukārt mērķis – to savstarpējo attiecību galveno virzienu, būtības un problemātikas izvērtēšana. Pētījumā autore caur tiesu prakses un doktrīnas analīzi pamato nepieciešamību pēc minēto tiesu efektīvas mijiedarbības nodrošināšanas Eiropas kopējās cilvēktiesību aizsardzības sistēmas pilnvērtīgai funkcionēšanai.

In the European human right’s system the observance of human rights standards primarily has to be ensured by the countries themselves by providing adequate legal instruments. Among those the national constitutional court may be of particular importance, which because of its ‘Guardian of the Constitution’ status has a special role in human rights and freedoms protection. While the most important regional human rights ‘defender’ for more than a half century is European Court of Human Rights. The object of this study is the interaction between the mentioned courts, but the goal – evaluation of the substance of this relationship, the ways of interaction and the issues. The author, through case law and doctrine, justifies the necessity of an effective interaction of the mentioned courts, so the European human right’s system is able to function properly.
The interaction of the European Court of Human rights and the national constitutional courts in establishing human rights
Keywords: Juridiskā zinātne; cilvēktiesības; Eiropa; Cilvēktiesību tiesa; konstitucionālās tiesas; mijiedarbība