Makroekonomisko faktoru nozīme nekustamā īpašuma tirgus attīstībā - Gaidamoviča, Dana (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā „Makroekonomisko faktoru nozīme nekustamā īpašuma tirgus attīstībā” tiek izpētīta nekustamā īpašuma tirgus nozīme valsts ekonomikas attīstības procesā pamatojoties uz makroekonomisko faktoru ietekmi uz Rīgas sērijveida mājokļu tirgu. Darba autore izvirza šādu hipotēzi: mājsaimniecībām izsniegto ilgtermiņa aizdevumu procentu likmes mājokļa iegādei ir Rīgas mājokļu cenas visvairāk ietekmējošais makroekonomiskais faktors. Pētījuma mērķis – pamatojoties uz zinātniskās literatūras un statistisko datu analīzi, atlasīt Rīgas mājokļa tirgus visvairāk ietekmējošos makroekonomiskos faktorus, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus Latvijas nekustamā īpašuma tirgus stabilitātes nodrošināšanai. Lai sasniegtu darba mērķi, autore izvirzīja šādus uzdevumus: 1.izmantojot speciālo literatūru, izpētīt nekustamā īpašuma tirgus attīstības teorētiskos aspektus; 2.izanalizēt nekustamā īpašuma attīstības ciklus; 3.izpētīt nekustamā īpašuma tirgus vēsturisko attīstību Latvijā sākot no 1991. gada; 4.izpētīt nekustamā īpašuma tirgus ietekmējošos makroekonomiskos faktorus; 5.izanalizēt nekustamā īpašuma sērijveida dzīvokļu cenu dinamiku Rīgā no 2004. gada janvāra līdz 2014. gada decembrim; 6.izmantojot daudzfaktoru regresijas analīzi, atlasīt makroekonomiskos faktorus, kuri ietekmē Rīgas sērijveida dzīvokļu cenas; 7.uz analīzes pamata izstrādāt priekšlikumus Latvijas nekustamā īpašuma tirgus stabilitātes nodrošināšanai. Darba trešajā nodaļā, kura ietver sevī daudzfaktoru regresijas analīzi, tika iekļauti astoņi makroekonomiskie faktori, kuri ietekmē Rīgas sērijveida dzīvokļu cenas.

Master's thesis "The Significance of Macroeconomic Factors in the Development of the Real Estate Market" explores the role of the real estate market in the economic development process on the basis of macro-economic factors’ impact on the Riga serial housing market. The Author of the Paper puts forward the following hypothesis: the long-term interest rates issued to households for house purchase is the most influencing factor on Riga housing prices in the macroeconomic. The aim of the study - based on the scientific literature and statistical data analysis, select the most influencing macroeconomic factors on Riga housing market, to draw conclusions and make proposals to ensure the Latvian real estate market stability. To achieve the aim of the study, the following objectives were set: 1. to use special literature in order to explore the real estate market development in the theoretical aspects; 2. to analyse the real estate development cycles; 3. to explore the historical development of the real estate market in Latvia from 1991; 4. to explore the macroeconomic factors affecting the real estate market; 5. to analyse the real estate price dynamics in standard apartments in Riga from January 2004 to December 2014; 6. using multiple factors regression analysis select macroeconomic factors affecting Riga apartment prices; 7. on the basis of the conducted analysis to make proposals to ensure the Latvian real estate market stability. The third chapter, which includes multiple factors regression analysis, the eight macro-economic factors affecting Riga apartment prices were included.
The impact of macroeconomic factors in the development of the real estate market
Keywords: Ekonomika; nekustamā īpašuma tirgus; tirgus attīstības cikli; makroekonomiskie faktori; mājokļu cenas; hipotekārā kreditēšana