Narkotiku lietošanas paradumi sociālo tīklu lietotāju vidū - salīdzinājums starp Covid-19 pirmo un trešo vilni - Trifonova, Karīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba mērķis ir izpētīt narkotisko vielu lietotāju lietošanas paradumus trešā Covid-19 pandēmijas viļņa laikā un salīdzināt to ar pirmā viļņa situāciju Latvijas sociālo mediju lietotāju vidū. Autore izvirzīja šādus pieņēmumus – izklaides vietu slēgšana samazina izklaides narkotisko vielu lietošanu, narkotiskās vielas lieto vairāk Covid-19 izraisītā stresa dēļ, tie, kuri lieto biežāk, izteiks paaugstinātu vēlmi pēc atbalsta pakalpojumiem un trešajā vilnī narkotiskās vielas lieto vairāk, kā pirmajā. Veicot tiešsaistes aptauju un analizējot datus, apstiprinājās tikai pirmā hipotēze. Autore secina, ka vairumam lietotāju paradumi nav mainījušies, taču novērojamas nianses, kas parāda, ka paradumu maiņa saistīta ar tādiem pandēmijas un ierobežojumu radītiem faktoriem, kā garlaicība, uztraukums par veselību un finansiālais stāvoklis.

The aim of the bachelor's thesis is to study the patterns of drug users during the third wave of the Covid-19 pandemic and to compare it with the situation of the first wave among Latvian social media users. The author made the following assumptions - the closure of entertainment venues reduces party drug use, drugs are used more due to the stress caused by Covid-19, those who use more often will express an increased need for support services, and users in the third wave will use more than in the first. Only the first hypothesis was confirmed by conducting an online survey and analyzing the data. The author concludes that the patterns of most users have not changed, but there are nuances that show that the change of patterns is related to factors caused by the pandemic and restrictions, such as boredom, health anxiety and financial situation.
Drug use patterns among social media users - a comparison between Covid-19 the first and the third wave
Keywords: Socioloģija; narkotiskās vielas; narkotisko vielu lietotāji; narkotisko vielu lietošanas paradumi; Covid-19 pandēmija; sociālo mediju lietotāji