Rokraksta ekspertīze - Irtiševa, Veronika (Latvijas Universitāte, 2019)
Kriminālprocesā ir svarīgi, lai tiktu ievērotas visas procesuālās normas, netiktu pārkāpti pamatprincipi un tiktu panākta taisnīga krimināltiesisko attiecību noregulēšana. Šādu uzdevumu rezultātu panākšana nav iespējama bez kriminālistikā noteiktajiem uzdevumiem un likumsakarībām. Šajā bakalaura darbā sīkāk tiek analizēts viens no tiesu ekspertīžu veidiem – rokraksta ekspertīze, ko darba autore pēta kopsakarā ar Kriminālprocesa likuma 132.panta 1.daļu, kurā rokraksta ekspertīzes atzinums par faktiem un apstākļiem konkrētajā kriminālprocesā var būt par pierādījumu. Bakalaura darbam ir trīs nodaļas. Pirmajā nodaļā tiek sniegts īss vēsturisks rokraksta ekspertīzes attīstības ieskats. Otrajā nodaļā tiek apskatīts rokraksta ekspertīzes saturs un apjoms no kriminālprocesuālā un kriminālistikas viedokļa. Trešajā nodaļā tiek analizēts rokraksta ekspertīzes atzinums kā pierādījums kriminālprocesā, vērtējot tā attiecināmību, pieļaujamību, ticamību.

In criminal procedure it is important to observe all procedural norms, including that all basic principles should not be violated and it is important to achieve fair adjustment of criminal relation. Goals like this can not be achieved without regularities and tasks formulated in criminalistics. In this bachelor, thesis are about in details analyzed one of the type of forensic expertises – handwriting expertise, which author studies together with Criminal Procedure law article Nr. 132. Due to this article handwriting expertise conclusion about facts and circumstances in criminal procedure can be recognized as evidence. Bachelor thesis has three chapters. First chapter is about historical development of handwriting expertise. Second chapter is about handwriting expertise content and extent from criminalistics and criminal procedure perspective. In the third chapter author analyzes handwriting expertise conclusion as evidence in criminal procedure, considering eligibility, admissibility and validity.
Handwriting identification expertise
Keywords: Juridiskā zinātne; Kriminālprocess; Kriminālistika; Rokrakstu ekspertīze; Pierādīšanas līdzeklis