Litiju saturošu keramiku cietfāžu sintēze un raksturošana - Seņko, Mareks (Latvijas Universitāte, 2021)
“Litiju saturošu keramiku cietfāžu sintēze un raksturošana”. Seņko M., darba vadītājs vadošais pētnieks Dr. chem. Zariņš A. Zinātniskie konsultanti pētniece, Mg. chem. Avotiņa L. un pētniece, Mg. chem. Trimdale A. Bakalaura darbs, 45 lapas, 31 attēls, 5 tabulas, 54 literatūras avoti, 5 pielikumi. Latviešu valodā. Literatūras apskatā apkopota informācija par procesiem kodoltermiskās sintēzes reaktoros, litiju saturošu savienojumu īpašībām un sintēzes metodēm, raksturotas darbā izmantotās analīžu metodes. Eksperimentālajā daļā ar cietfāžu sintēzes metodi ieguva vairākus litiju saturošus savienojumus, izmantojot dažādus sintēzes parametrus. Fāžu sastāva un termisko īpašību noteikšanai izmantoja pulvera rentgendifraktometriju, Furjē transformācijas infrasarkano spektrometriju un termogravimetriju/diferenciāli termiskās analīzes metodi. Izmantojot fotoluminescences spektrometriju, analizēja sintezēto litiju saturošo savienojumu optiskās īpašības. Rezultātu daļā raksturoja izejvielu sagatavošanas procesa, šķīdinātāju un temperatūras ietekmi uz sintezēto litiju saturošo pulveru kristālisko fāžu sastāvu.

“Solid phase synthesis and characterization of lithium containing ceramics”. Seņko M. Supervisor senior researcher Dr. chem. Zariņš A. Scientific consultants’ researcher, MSc. chem. Avotiņa L. and researcher, MSc. chem. Trimdale A. Bachelor’s thesis, 45 pages, 31 figures, 5 tables, 54 references, 5 appendixes. In Latvian. In literature review, the information about the principles of thermonuclear fusion reactors, properties and synthesis methods of lithium containing are summarised, as well as analytical methods used in the present work are reviewed. In experimental part, several lithium containing compounds were synthesised via solid phase route using different synthesis parameters. Powder X-ray diffractometry, Fourier transform infrared spectrometry and thermogravimetry/differential thermal analysis were used to determine phase composition and thermal properties. Photoluminescence spectrometry was used to analyse optical properties. In results section, the influence of precursor preparation process, solvents, and temperature on the crystalline phase composition of synthesised samples was described.
Solid phase synthesis and characterization of lithium containing ceramics
Keywords: Ķīmija; LITIJU SATUROŠI SAVIENOJUMI; CIETFĀŽU SINTĒZE; PULVERA RENTGENDIFRAKTOMETRIJA, FOTOLUMINISCENCE; LITHIUM ORTHOSILICATE; SOLID PHASE SYNTHESIS