Arheoloģija Baltijā 21. gs. sākumā: jaunākie pētījumi, aktuālās diskusijas un mūsdienu izaicinājumi: referātu kopsavilkumi, 2022. gada 18. februārī LU Vēstures un filozofijas fakultātē Rīgā, Latvijā - Latvijas Universitāte. 80. starptautiskās zinātniskās konference, Arheoloģijas sekcija (Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultāte, 2022)
Jau divas desmitgades Latvijas Universitātes (LU) starptautiskās zinātniskās konferences ietvaros katru otro gadu norisinās Arheoloģijas sekcija, ko rīko LU Vēstures un filozofijas fakultāte. Pirmoreiz šāda sekcija tika rīkota LU 61. zinātniskajā konferencē 2003. gada 10. februārī. Turpinot iesākto tradīciju, arī 2022. gada 18. februārī LU 80. starptautiskās konferences ietvaros Vēstures un filozofijas fakultātes Vēstures un arheoloģijas nodaļa organizēja arheoloģijas problemātikai veltītu sekciju, kurā tika aplūkotas daudzveidīgās un aktuālās mūsdienu arheoloģijas attīstības tendences Latvijā un Eiropā. Daļa konferences referātu pievērsās dabaszinātņu un tās pētniecisko metožu lomai arheoloģisko liecību analīzē un interpretācijās (tostarp tekstīliju un keramikas analīzē, zooarheoloģijā, bioarheoloģijā, kultūrvēsturisko ainavu vēsturiskajās rekonstrukcijās), savukārt citi referenti informēja konferences dalībniekus par jaunākajiem arheoloģiskajiem pētījumiem vairākos Latvijas pilskalnos un kapulaukos. Atsevišķa sesija tika veltīta arheoloģijas nozares teorētiskajiem aspektiem, pieskaroties arheoloģijas un citu nozaru saskarsmei un arheoloģijas un arheoloģiskā mantojuma nozīmei sabiedrībā.
Archaeology in the Baltic in the early 21st century: the latest research, topical discussions and present challenges: summaries of the presentations made at the Archaeology section of the 80th International Research Conference of the University of Latvia
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Archaeology subjects; akmens laikmeta apdzīvotības pētniecība; agrā bronzas laikmeta keramika; Āraišu arheoloģiskās ainavas rekonstrukcija; dzelzs laikmeta kopapbedījumi; suņu paleopataloģija; senās Rīdzenes upes krasti; Rotas - 13.-15. gadsimts, Rīga; Ķīšezera (Bulduru) pilskalns; kulta vietas dzelzs laikmetā; Latvijas Universitātes Mākslas kabineta monētu kolekcija; changing landscape from the Late Glacial to the Late Holocene; Hallstatt period burials in Slovenia; bronzas riņķi; arheoloģija