Dažādu vielu efekti uz aknu šūnu līnijas HepG2 enzīmu aktivitāti - Boldireva, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba mērķis bija izpētīt silimarīna, metformīna, diklofenaka, nimesulīda, neostigmīna, celekoksiba, atorvastatīna un simvastatīna ietekmi uz aknu enzīmu AST, ALP, ALAT, un AChE aktivitāti cilvēku aknu šūnu līnijas HepG2 taukainās aknas modelī, ko iz-raisa ar oleīnskābes un palmitīnskābes pievienošanu šūnu barotnei. Zināms, ka nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi ilgstoši lietojot izraisa aknu enzīmu līmeņu pieaugumu, bet sili-marīns, metformīns un statīni ir ieteikti kā nespecifiski NATAS terapijas līdzekļi. AChE palielināšanās taukainas aknas modeļšūnās norāda, ka arī holīnerģiska sistēma varētu būt iesaistīta NATAS patoģenēzē. Rezultāti parāda, ka visas vielas izraisa paaugstināto aknu enzīmu aktivitātes samazinājumu, bet nenovēro selektivitāti. Pieļaujam, ka NATAS modelī 24 h laikā visas pētītās vielas samazināja taukskābju iekļūšanu šūnā un tādējādi samazināja to efektus uz enzīmiem. Atslēgvārdi: ne-alkohola taukaino aknu slimība, acetilholīnesterāze, alanīnaminotrans-ferāze, aspartātaminotransferāze, sārmainā fosfotāze, HepG2.

The aim of the master's thesis was to investigate the effects of silimarin, metformin, diclofenac, nimesulide, neostigmine, celecoxib, atorvastatin and simvastatin on the liver en-zymes AST, ALP, ALT, and AChE activity in human liver cell lines HepG2 fatty liver modely caused by oleic acid and the addition of palmitic acid to cell medium. Non-steroidal anti-inflammatory drugs have been known to cause increased levels of liver enzymes during long-term administration, while silimarin, metformin and statins are recommended as non-specific therapy of NATAS. The increase in AChE in fatty liver models indicates that the cholinergic system could also be involved in the pathogenesis of NATAS. The results show that all substances lead to an increased the activity of liver enzymes but do not observe se-lectivity. In the NATAS model, all the substances studied reduced the uptake of fatty acids within 24 hours and thus reduced their effects on enzymes. Key words: non-alcoholic fatty liver disease, acetylcholinesterase, alanine ami-notransferase, aspartate aminotransferase, alkaline phosphatase, HepG2.
Effects of different substances on enzyme activity of HepG2 liver cell line
Keywords: Farmācija; ne-alkohola taukaino aknu slimība; acetilholīnesterāze; alanīnaminotransferāze; aspartātaminotransferāze; sārmainā fosfotāze