Revīzijas pieeja – revidenta profesionālais spriedums par vispiemērotāko pierādījumu gūšanas veidu - Vanadziņa, Jolanta (Latvijas Universitāte, 2011)
Pēc Eiropas Komisijas Zaļās grāmatas publiskošanas tika uzsākta diskusija, kurai par iemeslu bija vēlme pēc krīzes stabilizēt finanšu sistēmu un izvērtēt revidentu lomu tajā. Sabiedrība no revidenta sagaida spēju mūsdienu sarežģītajā biznesa vidē atpazīt finanšu riskus un objektīvi tos novērtēt, sniedzot atzinumu par finanšu pārskata patiesumu. Tomēr bieži vien rodas jautājumi, vai revidenti veic funkciju, ko viņiem uzticējusi sabiedrību pietiekami efektīvi. Darba mērķis ir atbilstoši Starptautiskajiem revīzijas standartiem, izstrādāt priekšlikumus efektīvas revīzijas pieejas izvēlei, lai tā nodrošinātu atbilstošu un pietiekamu pierādījumu gūšanu, kas būtu pamats revīzijas atzinuma sniegšanai. Pētnieciskā darba teorētiskajā daļā izpētītas galvenās vadlīnijas standartu lietošanā un apzināti svarīgāko standartu lietošanas pamatprincipi un to kontekstā skaidrotas veicamās revīzijas plānošanas posma procedūras. Praktiskajā daļā revidējam uzņēmumam veiktas revīzijas plānošanas procedūras: izpratnes gūšana par uzņēmuma darbību, novērtējot grāmatvedības uzskaites procesu, finanšu pārskata posteņus, datorizācijas līmeni, iekšējās kontroles vidi, nosakot un izvērtējot riskus. Veiktas sākotnējās analītiskās procedūras, noteikts būtiskums, aprēķināta darījumu izlase divām būtiskākajām darījumu grupām, izstrādāts procesu apraksts, lai identificētu kontroles, novērtētu riskus un pamatotu revīzijas pieeju. Veikto procedūru rezultātā secināts, ka revīzijas pieeja, kas balstīta uz risku novērtēšanu ir efektīvākais veids, lai pieņemtu pamatotus lēmumus par revīzijas veikšanas metodēm, kuras galarezultātā ietekmē revīzijas pakalpojuma kvalitāti, izmaksas un konkurētspēju. Informācijas avoti ņemti no revīziju standartiem, mācību literatūras, nepublicētiem auditorkompāniju mācību kursu materiāliem, rokasgrāmatām, publicētiem rakstiem periodikā, kā arī interneta resursiem.

A debate was commenced after publishing of Green Paper of European Commission the reason for that was the desire to stabilize the financial system after the crisis and to evaluate the role of auditors therein. Society expects from an auditor the ability to recognize financial risks in the contemporary complicated business environment and to evaluate them objectively, by proving a judgement about the fairness of the financial statements. However, questions very often arise whether the auditors perform the function enough sufficiently that the society has delegated to them. Aim of the paper is to develop suggestions according to the International Auditing Standards for efficient choice of approach of audit so that it ensures corresponding and sufficient obtaining of evidence that it the ground for provisions of a judgement. The theoretical part of the research paper deals with the main guidelines in application of standards and the most important basic principles for application of standards are gathered and the procedures of planning stage of audit to be performed are explained in their context. The practical part revises the following planning procedures performed in the company: gaining of apprehension about the activity of the company, initial analytic procedures are performed, essentiality is determined, choice of deals is calculated for two most essential groups of deals, process description is developed to identify risks and substantiate the approach of audit. In the result of the performed procedures it was concluded that that the approach of audit that is based on risk assessment is the most efficient way to make substantiated decisions about the methods for performing audit the net result whereof influences the quality, costs and competitiveness of audit service. Information sources are taken from audit standards, study literature, unpublished training course materials of auditing companies, hand books, published articles in periodicals as well as internet resources.
Approach of auditing - professional judgement of auditor about the most appropriate form of obtaining evidence
Keywords: Ekonomika