Alķīmiskais motīvs J. Bēmes mācībā par cilvēka būtības izpratni - Maškova, Karola (Latvijas Universitāte, 2015)
Darba nosaukums ir „Alķīmiskais motīvs J. Bēmes mācībā par cilvēka būtības izpratni”. Tā mērķis ir parādīt, kā alķīmiskais pārveides motīvs ir iekomponēts Bēmes cilvēka problēmas izpratnē. Šī darba ietvaros alķīmija tiek uzlūkota caur transcendentālās interpretācijas prizmu. Bēmes „cilvēks” nav atraujams no tā esības pirmsākuma konteksta, kas pašam Bēmem atklājies vizionāras pieredzes ceļā, ievedot viņu visu lietu iekšējās būtības izpratnē. Tas ļauj viņam pārrakstīt arī cilvēka radīšanas un nozīmes stāstu, kur galvenajam elementam – transcendentālajai pārveidei jāved cilvēks caur jau reiz ieto Kristus ciešanu, nāves un augšāmcelšanās ceļu. Darbā izvērsts gan Bēmes laika filozofiskais konteksts un viņa uzskatu raksturojums, gan minētas ietekmes, kas organiski sadzīvo ar Bēmes teoloģisko izteiksmes manieri.

The title of the paper is “The alchemical motif for comprehension of human being in J. Boehme’s teaching”. The paper sets out to demonstrate the theme of the alchemical process of transformation being incorporated in Boehme’s understanding of the human essence. Within the framework of this paper, alchemy is looked upon through the prism of a transcendental interpretation. In Boehme’s understanding, “human” is not separable from the context of its descendance; it became clear through a visionary experience, leading Boehme to an understanding of the essential meaning of the matter. This allowed Boehme to rewrite the story of the importance of the creation of the human, where the most important element leads the person through the way of Christ’s suffering, death and resurrection. This paper elaborates on Boehme’s contemporary philosophical context and the characteristics of his beliefs, as well as the impacts that concur with Boehme’s theological expression and style.
Alchemical motif for comprehension of human being in J. Boehme’s teaching
Keywords: Filozofija; alķīmija; transcendentālā interpretācija; 17. gadsimts; J. Bēme; kristosofija