Radinieku līdzestība pacientiem ar bipolāri afektīviem traucējumiem - Drīksna, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma: “Radinieku līdzestība pacientiem ar bipolāri afektīviem traucējumiem”. Darba mērķis ir noskaidrot radinieku līdzestību pacientiem ar bipolāri afektīviem traucējumiem. Pētījuma uzdevumi ir analizēt zinātnisko literatūru par bipolāri afektīvo traucējumu klīniku, ārstēšanu un pacientu aprūpi ar radinieku līdzestību, izveidot aptaujas anketu bipolāri afektīvo traucējumu pacientu radiniekiem, veikt anketēšanu, apkopot anketēšanas rezultātus un uz iegūtajiem rezultātiem izdarīt secinājumus. Apskatīti iespējamie risinājumi kā iesaistīt radiniekus savu bipolāri afektīvo slimu tuvinieku aprūpes procesā. Apskatīti jautājumi par radinieku sadarbību ar pacienta aprūpes procesu un līdzestību, kā arī aplūkoti Pasaules Veselības organizācijas statistikas dati par bipolāri afektīviem traucējumiem. Izvirzīta hipotēze ir - radinieki ir līdzestīgi vairāk zāļu pieņemšanā, mazāk sociāli-psiholoģiskajā palīdzībā pacientiem ar bipolāri afektīviem traucējumiem. Pētniecības darbs tiek balstīts uz B.Ņūmenas teorijas, kas apraksta četrus galvenos jēdzienus – cilvēks, vide, veselība un aprūpe vienā sistēmas modelī. Piemērojot šo teoriju, secināms, ka pievēršot uzmanību aprūpei īpaši jāņem vērā psihosociālie apstākļi, kā arī iekšējas un ārējas vides faktori, kas ietekmē cilvēka veselības stāvokli. Izmantota kvantitatīvā pētniecības metode, lai noskaidrotu bipolāri afektīvo pacientu radinieku viedokļus par viņu līdzdalību pacientu aprūpē. Pielietota strukturēta aptaujas anketa, kura satur iepriekš nosacītus (slēgtus un atklātus) jautājumus ar gatavām atbildēm. Atslēgvārdi: Bipolāri afektīvie traucējumi, šo traucējumu simptomi, ģimenes iesaistīšana garīgi slima radinieka aprūpes procesā, ģimenes loma cīņā ar bipolāri afektīviem traucējumiem, psihosociālā ārstēšana.

The topic of bachelor’s thesis is: “The compliance of relatives of patients with bipolar affective disorder”. The main goal is to understand the compliance of relatives of patients with bipolar affective disorder. The research consists of the analysis of scientific literature on the topic of compliance of relatives of patients with bipolar affective disorder, the treatment and care of patients with relative’s compliance with the help of a questionnaire for the relatives of patients with bipolar affective disorder, to summarize and analyze the obtained results, basing on the obtained results to draw the conclusion. Possible solutions about how relatives can participate in taking care of a family member with a bipolar affective disorder are reviewed. Answers to questions about relatives participation in patient’s care process are reviewed, as well as the World’s Health Organization’s statistics on bipolar affective disorder. The hypothesis is - the relatives are more compliant with medicamental treatment and less with social and psychological help for the patients with the bipolar affective disorder. The research is based on the theory of B.Neuman, which describes four main concepts - human, environment, health and care as a system. The conclusions of this theory’s appliance is that special attention must be directed at patient’s psychosocial aspects, as well as to the inner and outer environmental factors, which influence the health of the patient. The quantitive research methods are used in order to understand the opinions of relatives of patients with the bipolar affective disorder in their participation in patient’s care. The questionnaire consists of questions with standardized answers. Keywords: bipolar affective disorder, disorder’s symptoms, family’s participation in the care process after their sick relative, the role of the family in the battle with the bipolar affective disorder, psychosocial treatment.
The Compliance of Relatives of Patients with Bipolar Affective Disorder
Keywords: Medicīna; Bipolāri afektīvie traucējumi; bipolāri afektīvo traucējumu simptomi; ģimenes iesaistīšana garīgi slima radinieka aprūpes procesā; ģimenes loma cīņā ar bipolāri afektīviem traucējumiem; psihosociālā ārstēšana