Jaunlatgales (Abrenes) pilsēta 1933.-1940.gadā: pārvalde, iedzīvotāji un sabiedriskā dzīve - Mača, Evita (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījums veltīts līdz šim historiogrāfijā neaplūkotai tēmai – Jaunlatgales (Abrenes) pilsētas pārvaldei, iedzīvotājiem un sabiedriskajai dzīvei no pilsētas tiesību iegūšanas 1933.gadā līdz Latvijas okupācijai 1940.gadā. Mērķis ir atspoguļot Jaunlatgales pilsētas izveidošanu un attīstību, lielāko uzmanību pievēršot pilsētas pārvaldei, iedzīvotājiem un sabiedriskajai dzīvei. Darbā sākotnēji tiek iepazīstināts ar Jaunlatgales vēsturi pirms pilsētas tiesību iegūšanas no 19.gadsimta 2.puses līdz 1933.gadam. Tālāk pētījumā analizēti Jaunlatgales pilsētas iedzīvotāji 1930.gados, pilsētas domes un valdes darbība, kā arī sabiedriskā dzīve. Jaunlatgales pilsētas attīstība tika veicināta mākslīgi, valstij ieguldot līdzekļus pilsētas celtniecībā pēc apriņķa centra tiesību piešķiršanas 1925.gadā.

The subject of research is administration, population and social life of Jaunlatgale (Abrene) town during the period from its foundation in 1933 to 1940, when Latvia was occupied. The aim of research is to describe foundation and progress of Jaunlatgale (Abrene) town, focusing mainly on administration, population and social life. At the beginning of the research is described early history of Jaunlatgale (Abrene) town since second half of 19th century until 1933. Further is described population, administration and social life of Jaunlatgale (Abrene) town during 1930s. Jaunlatgale (Abrene) town didn’t develop naturally, Latvian goverment invested money in towns development after Jaunlatgale (Abrene) became centre of administrative district in 1925.
Jaunlatgale (Abrene) town 1933-1940: administration, population, social life
Keywords: Vēsture; Jaunlatgale; Abrene; tautas skaitīšana; pilsētas pārvalde; sabiedriskā dzīve