Procentu tiesību institūta problemātiskie aspekti Latvijas tiesību sistēmā. - Jermacāns, Edijs (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darbs primāri ir veltīts šī brīža judikatūras kritikai, kas saistīta ar līgumisko procentu saistības izbeigšanos pēc kreditora vienpusējas atkāpšanās no aizdevuma līguma. Autors bakalaura darba ietvaros veiks aizdevuma līguma un tam pielīgto akcesoro saistību izbeigšanās iespējamības izvērtējumu kreditora vienpusējas atkāpšanās gadījumā. Autora ieskatā, šī brīža judikatūrā atspoguļotā izpratne par aizdevuma līguma un tam pielīgto akcesoro saistību izbeigšanos ir nepareiza, kas tādējādi rezultējās ar vairākiem tiesas nolēmumiem, kuros personas nav saņēmušas to, ko tās atbilstoši tiesīgā kārtā noslēgtam aizdevuma līgumam būtu tiesīgas saņemt. Bakalaura darbs tiek veltīts arī tiesību uz procentiem ierobežojumiem un ar tiem saistīto problemātiku Latvijas tiesību sistēmā. Autors atklās vairāku atvērto tiesību jēdzienu saturu un izvirzīs tiesību piemērotājam skaidrus kritērijus pēc kuriem vadīties, lai konstatētu “parādnieka pamatotas šaubas” par saistību vai tās apmēru.

Bachelors thesis is primarily devoted to the critique of the current case law, in regards to the termination of the contractual interest obligation after the creditor's unilateral withdrawal from the loan agreement. Within the framework of the bachelor's thesis, the author will carry out the possibility of termination of the loan agreement and the contractual interest obligation in case of a unilateral resignation of the creditor. In the author's view, the current case law in regards to termination of a loan agreement and the contractual interest obligation is incorrect and has resulted in numerous court rulings in which individuals have not received what they would be entitled to under a legally concluded loan agreement. Bachelors thesis is also devoted to analysis of restrictions on the right to interest and with the said restrictions related issues in the Latvian legal system. Author will reveal the content of a number of open law concepts and set out clear criteria for the claimant or court to use to establish "reasonable doubt by the debtor" about the obligation or its amount.
Problematic aspects of the Institute of Interest Law in the Latvian legal system.
Keywords: Juridiskā zinātne; vienpusēja atkāpšanās; procentu saistību izbeigšanās; norēķināšanās saistība; parādnieka pamatotas šaubas; godīga darījuma prakse