Vides faktoru ietekmes izpēte uz solāro paneļu efektivitāti - Doroņins, Mihaēls (Latvijas Universitāte, 2023)
Saules paneļa darbības efektivitāte ir atkarīga no saules starojuma intensitātes un paneļa virsmas temperatūras. Šajā darbā tika izveidota skaitliska simulācija saules paneļu virsmas temperatūras un jaudas noteikšanai atkarībā no ģeogrāfiskā novietojuma, orientācijas, gada un diennakts laika un no vides faktoriem – gaisa temperatūras, vēja ātruma un virziena. Ar simulācijas palīdzību tika noformulēti nosacījumi efektīvai saules paneļa darbībai. Ņemot vērā pieejamā aprīkojuma klāstu, daži parametri simulācijā ir paņemti no zinātniskās literatūras vai atrasti ar elementārām mašīnmācīšanās metodēm. Izstrādāto metožu precizitāti iespējams uzlabot, precīzi nosakot trūkstošos parametrus ar attiecīgiem mērinstrumentiem.

The efficiency of a solar panel depends on the intensity of solar radiation and the surface temperature of the panel. In this study, a numerical simulation was created to determine the surface temperature and power output of solar panels based on geographical location, orientation, time of year and day, and environmental factors such as air temperature, wind speed, and direction. By using the simulation, conditions for the efficient operation of solar panels were formulated. Considering the range of available equipment, some parameters in the simulation were sourced from scientific literature or obtained using basic machine learning methods. The accuracy of the developed methods can be enhanced by accurately determining the missing parameters using appropriate measuring instruments.
The impact of environmental factors on the efficiency of solar panels
Keywords: Fizika; Saules paneļi; Energoefektivitāte; Vides faktori; Saules starojums