Psihoemocionālais stress un darba vides riski farmaceitu darbā. Preventijas pasākumi - Mļečko, Ilona (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā izvērtēti psihoemocionālie un citi darba vides riski farmaceitu darbā, pielietojot mūsdienīgas metodes. Izstrādāti preventīvie pasākumi. Pētījums tika veikts Latvijas aptiekās. Darbs sastāv no trijām daļām – literatūras analīzes, pētnieciskās daļas, rezultātiem un diskusijas. Literatūras analīze liecina, ka farmaceiti ikdienas darbā pakļauti daudzveidīgiem darba vides riskiem. Apkopojot risku novērtēšanas rezultātus, secināts, ka būtiskākais darba vides risks farmaceitiem ir psihoemocionālais stress darbā. Secināts, ka uzlabojot darba vidi aptiekā un, veicot preventīvos pasākumus, uzlabojas farmaceitu veselība, parādās velme strādāt vēl labāk un palīdzēt klientiem izvēlēties piemērotāko un efektīvāko medikamentu ne tikai gripas periodā, bet arī ikdienā. Preventīvie pasākumi vērsti uz veselības veicināšanu darbavietās. Darbā iekļauti sešpadsmit attēli un astoņas tabulas.

In Master’s Thesis are evaluated pharmacist’s work psycho-emotional and other working environment risks, using modern methods, and are developed preventive measures. The study was conducted in Latvian pharmacies. Research consists of three parts - a literature analysis, the research results and discussion. The literature analysis shows, that pharmacists in their daily work are exposed to many work environment risks. Summarizing the results of the risk assessment, was concluded, that the most important work environmental risk for pharmacists is psycho-emotional stress at work. Concluded, that improving the working environment at the pharmacy and taking preventive measures, it is able to improve the pharmacists health status, the desire to come to work and help sick people during the flu. Master Thesis consists of sixteen images and eight tables.
Psyhoemotional stress and work environmental risks for pharmacists. Preventive measures
Keywords: Farmācija