Intelektuālā īpašuma teoriju nozīme patenttiesību attīstībā - Markvarts, Reinis (Latvijas Universitāte, 2013)
Atslēgas vārdi: patenti, patenttiesību pamatojuma teorijas, intelektuālais īpašums Pētījuma mērķis ir izpētīt patenttiesību pamatojuma teorijas un analizēt spēkā esošo patenttiesību sistēmu dažādo teoriju skatījumā. Pētījums iedalīts trīs daļās. Pirmā nodaļa veltīta patenttiesību vēsturiskās evolūcijas izpētei. Otrā nodaļa analizē dažādās patenttiesību pamatojuma teorijas. Trešā nodaļa cenšas izmantot patenttiesību pamatojuma teorijas, izpētot atsevišķu patenttiesību jautājumu tiesiskā regulējuma īpatnības un iesējas tiesisko regulējumu pilnveidot, noskaidrojot, kuras patenttiesību pamatojuma teorijas ir piemērotas pastāvošajai patenttiesību izpratnei, izvērtējot Latvijas patenta pieteikuma procedūru patenttiesību pamatojuma teoriju skatījumā un analizējot zinātnisko institūciju pētniecības rezultātu patentēšanu.

Keywords: patents, justification theories of patent law, intellectual property The aim of the study is to examine the patent justification theories, and analyze the existing patent system from the perspective of these theories. The study is divided into three chapters. The first chapter is devoted to the historical evolution of patent law. The second chapter analyzes the different theories of patent justification. The third chapter seeks to use the patent justification theories when examining certain features of current patent law and the possibilities to improve the legal framework by identifying, which patent justification theories support the existing understanding of patent law, assessing the Latvian patent application procedure from the perspective of justification theories of patents, and analyzing patenting of research results at public research organizations.
The Importance of Intellectual Property Theories in the Development of Patent Law
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Juridiskā zinātne; Tiesību zinātne