Sociālo tīklu nozīme profesionālu sportistu karjeras attīstībā - Straume, Madara Elizabete (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba “Sociālo tīklu nozīme profesionālu sportistu karjeras attīstībā” mērķis ir pētīt sociālo tīklu nozīmību profesionālu sportistu dzīvē - kā cilvēki, kuri ir sportistam apkārt un darbojas sportista dzīvē, ir saistīti ar viņa/viņas profesionālās karjeras attīstību (to, ka sportists izvēlas attiecīgo karjeru un tās turpināšanu, kā arī gūst tajā panākumus). Darba teorētiskā bāze apskata Alberta Banduras sociālās mācīšanās teoriju, aģentu tīkla teoriju, kā arī sociālā kapitāla teoriju. Darbā izmantotā datu ieguves metode bija 6 daļēji strukturētās padziļinātās intervijas ar profesionāliem sportistiem un tika veikta interviju kontentanalīze, lai sasniegtu darba mērķus un atbildētu uz pētnieciskajiem jautājumiem. Pētījuma galvenie secinājumi ir, ka īpaši svarīgs sportistiem ir bijis morālais un materiālais atbalsts no sociālajiem tīkliem. Lielākā daļa sportistu intervijās īpaši izcēla abus šos atbalsta veidus, mēģinot raksturot dažādu sociālo tīklu ietekmi uz savas sporta karjeras attīstību kopumā. Atslēgvārdi: sociālie tīkli, sportista komandas biedri, profesionālās karjeras attīstība, sociālā mācīšanās, aģentu tīkli, sociālais kapitāls

The aim of master’s thesis “The importance of social networks in the development of career of professional athletes” is to research the importance of social connections in the life of professional athletes – how the people who are around the athlete and are in athlete’s life are connected with the development of his/her professional career (how they impact that the athlete chooses the particular career and to continue it as well as that he/she achieves something in his/her career). Study’s theoretical basis looks at Albert Bandura’s social learning theory, agent network theory as well as social capital theory. Empirical research was based on 6 in-depth semi structured interviews with professional athletes and content analysis of the interviews was performed in order to reach the aims of the study and answer the research questions. Key findings of the study are that particularly important to athletes has been the moral and financial support from the social networks. Also, the majority of athletes in the interviews especially highlighted these two types of support, when trying to characterize the impact of various social networks on their sport career development overall. Keywords: social networks, athlete’s team members, professional career development, social learning, agent networks, social capital
The importance of social networks in the development of career of professional athletes
Keywords: Socioloģija; Sociālie tīkli; Sportista komandas biedri; Profesionālās karjeras attīstība; Sociālā mācīšanās; Aģentu tīkli