Amorfu plānu kārtiņu veidojošu organisko savienojumu optisko īpašību un pastiprinātās spontānās emisijas izpēte iespējamiem pielietojumiem organiskos cietvielu lāzeros - Perveņecka, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2022)
Promocijas darbā tika pētīti RTU jaunsintezētie amorfas kārtiņas no šķīduma veidojošie pirānilidēn fragmentu saturošie organiskie savienojumi. Noteikts: Atšķirīgu struktūras elementu, elektronu donoru un akceptoru grupu ietekme uz molekulā notiekošām elektronu pārejām, optiskām (absorbciju, fotoluminiscenci, PLQY) un ASE īpašībām un to uzlabošanas iespējām viesa-saimnieka sistēmā (pasīva polimēra matricā); Organisko cietvielu lāzeru aktīvās vides radīšanas pielietojumiem visperspektīvākais savienojums ir KTB (PLQY = 23 % un Eth = 24 μJ/cm2); Vislielākais ASE ierosmes enerģijas samazinājums 9 μJ/cm2 saniegts KTB:PVK sistēmā pie 20 sv% KTB polivinilkarbazolā; KTB koncentrācijas izmaiņām polivinilkarbazolā no 1 -100sv% atbilst vairāku nanometru diapazonā pārbīdāms fotoluminiscences un ASE emisijas spektrs, attiecīgi: 31 un 12 nm.

In the thesis, he newly synthesized organic compounds containing pyranilidene fragments forming amorphous films from solution were studied. Determined: The influence of different structural elements, groups of electron donors and acceptors, on electron transitions occurring in the molecule, optical (absorption, photoluminescence, PLQY) and ASE properties and the possibilities of their improvement in the guest-host system (passive polymer matrix); For organic solid state laser active medium generation applications, the most promising compound is KTB (PLQY = 23 % and Eth = 24 μJ/cm2); The highest ASE excitation energy reduction: 9 μJ/cm2 achieved in the KTB:PVK system at 20 wt% KTB in polyvinylcarbazole; Changes in KTB concentration in PVK correspond to in 31 and 12 nm range shiftable photoluminescence and ASE spectrum, respectively.
Promocijas darbs
Keywords: Fizika; Cietvielu fizika; Physics