Sāvienas ezera kā Eiropas Savienības aizsargājamā biotopa izvērtēšana un ūdens ekoloģiskās kvalitātes noteikšana - Sūce, Dana (Latvijas Universitāte, 2019)
Sūce D. 2019. Sāvienas ezera kā Eiropas Savienības aizsargājamā biotopa izvērtēšana un ūdens ekoloģiskās kvalitātes noteikšana. Bakalaura darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, 44 lpp. No 2017.- 2020. gadam Latvijā norisinās līdz šim vērienīgākais projekts, kas veltīts Latvijas dabas daudzveidības izzināšanai. Izstrādātā bakalaura darba “Sāvienas ezera kā Eiropas Savienības aizsargājamā biotopa izvērtēšana un ūdens ekoloģiskās kvalitātes noteikšana” ietvaros tika noteikta Sāvienas ezera ūdens ekoloģiskā kvalitāte, izmantojot Latvijai pielāgoto Igaunijas metodi, un izvērtēta ezera piederība kādam no Eiropas Savienības stāvošo saldūdeņu biotopam. Pētījuma rezultāti liecina, ka Sāvienas ezera ūdens ekoloģiskā kvalitāte ir vidēja un noteiktais Eiropas Savienības aizsargājamais biotops ir – Eitrofi ezeri ar iegrimušo ūdensaugu un peldaugu augāju (3150).

Sūce D. 2019. Assessment of the European Union protected habitat and water ecological quality of lake Sāvienas. Bachelor. Riga, University of Latvia, 44 pp. The ambitious project in Latvia about nature diversity - a “Nature Census” is happening from 2017. to 2020. The aim of Bachelor “Assessment of the European Union protected habitat and water ecological quality of lake Sāvienas” is to estimate water ecological quality by using for Latvia adapted Estonian method and determine European Union freshwater habitat of the lake Sāvienas by using macrophytes as biological indicators. Results of this study demonstrante that ecological quality of lake Sāviena is medium and European Union habitat is Natural eutrophic lakes with Magnopotamion or Hydrocharition — type vegetation (3150).
Assessment of the European Union protected habitat and water ecological quality of lake Sāvienas
Keywords: Vides zinātne; makrofīti; Sāvienas ezers; ūdens ekoloģiskā kvalitāte; stāvošie saldūdens biotopi