No egļu skujām iegūto poliprenolu nozīme atorvastatīna izraisītu muskuļu darbības traucējumu novēršanā žurkām - Māgure, Ingrīda (Latvijas Universitāte, 2015)
Statīni, kā seruma lipīdus reducējoši līdzekļi, spēj mazināt koronāro un cerebrovaskulāro slimību progresiju. Statīni, inhibējot HMG-CoA reduktāzi, samazina holesterīna un arī poliprenolu līmeni, kas varētu veicināt muskuļu sāpju, miopātijas un rabdomiolīzes attīstību. Darba mērķis ir novērtēt no egļu skujām izdalīto poliprenolu, atorvastatīna, šo vielu kombinācijas efektus dažādos ar motoro funkciju analizējošos farmakoloģiskos testos. Darba rezultāti rāda, ka satvēriena spēka un trakcijas testā atorvastatīns 80 mg/kg samazināja žurku muskuļu spēku. Satvēriena testā poliprenoli 20 mg/kg un trakcijas testā poliprenoli 1,10,20 mg/kg protektēja atorvastatīna izraisīto muskuļu spēka samazinājumu, tādējādi pacientiem, kuri ilgstoši lielākās devās lieto atorvastatīnu varētu tik papildus rekomendēta poliprenolu lietošana.

Statins, as serum lipid reducing agents, are able to reduce progression of coronary and cerebrovascular diseases. Statins, by inhibiting HMG-CoA reductase, reduce cholestorol and polyprenols levels, which could promote muscle pain, myopathy and rhabdomyolysis. The aim of Master theses is to assess the effects of polyprenols (from spruce needles), atorvastatin and their combinations in pharmacological tests with the motor function of rodents. The obtained results show, that in the grip strength and traction test, the effect of atorvastatin 80 mg/kg has decreased rats muscle strength. While polyprenols 20 mg/kg in grip and 1,10,20 mg/kg in traction test protected from atorvastatin induced reduction in muscle strength. Thereby polyprenols might be recommended as adjunctive therapy for the patients, who are use high doses of atorvastatin.
Role of polyprenols obtained from spruce needles on atorvastatin induced muscle - related disturbances in rats
Keywords: Farmācija; Holesterols; Muskuļi; Atorvastatīns; Poliprenoli