Dabasgāzes tirgus liberalizācija Latvijā - Smiltāns, Edgars (Latvijas Universitāte, 2019)
Darbā tiek analizēta dabiskā monopola būtība un rašanās iemesli, kā arī ar tiem saistītie riski un ieguvumi, koncentrējoties uz monopoliem dabasgāzes industrijā. Darbs skaidro ekonomiskās liberalizācijas būtību, ietekmi uz valsts ekonomiku, norādot iespējamos liberalizācijas instrumentus. Darbā tiek analizēta Eiropas Savienības dabasgāzes tirgu liberalizācijas vīzija un motīvi, kā arī ar tiem saistītais tiesiskais regulējums. Autors izvērtē Eiropas Savienības dabasgāzes industrijas uzbūvi un specifiku, analizējot arī divu citu dalībvalstu dabasgāzes tirgu liberalizācijas piemērus. Darbs satur Latvijas dabasgāzes nozares attīstības un tiesiskā regulējuma vēstures analīzi, koncentrējoties uz pēc liberalizācijas periodu. Autors analizē situāciju Latvijas dabasgāzes tirgū, identificējot un izvērtējot gan ekonomiskos ieguvumus, gan riskus, kas radušies pēc Latvijas dabasgāzes tirgus atvēršanas konkurencei.

The essence and causes of occurrence of natural monopoly are analysed in the thesis as well as risks and benefits connected to it, putting emphasis on monopolies in natural gas industry. The thesis elaborates on essence of economic liberalization and its influence on economy of country by indicating possible tools of liberalization. The thesis analyses vision and motives of the European Union to liberate natural gas markets as well as related legislative framework. The author evaluates structure and specifics of the European Union natural gas industry, also analysing examples of natural gas market liberalization in two other member states. The thesis contains analysis of development of natural gas industry and relative legislative framework in Latvia by putting emphasis on post-liberalization period. Current situation in Latvian natural gas market is analysed by identifying and evaluating both economic benefits and risks, which occurred after opening Latvian natural gas market to competition.
Liberalization of Natural Gas Market in Latvia
Keywords: Vadībzinātne; dabasgāze; tirgus liberalizācija; dabisks monopols; konkurence; tarifi