Lasītprasmes pilnveide 1.-2. klašu skolēniem ar mācīšanās traucējumiem - Kočetkova, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbs “Lasītprasmes pilnveide 1.-2. klašu skolēniem ar mācīšanās traucējumiem” izstrādāts ar mērķi izpētīt lasītprasmes pilnveides iespējas sākumskolas skolēniem ar mācīšanās traucējumiem, izmantojot holistisku pieeju. Darba teorētiskajā daļā analizēti zinātniskie pētījumi un pieredze lasītprasmes apguvē sākumskolas vecumā. Īpaša uzmanība pievērsta mācīšanās traucējumu jēdzienam, izskatītas metodes un paņēmieni, kādi būtu izmantojami sākumskolas skolēniem ar mācīšanās traucējumiem lasītprasmes pilnveidei. Empīriskajā daļā analizēti atbalsta pasākumi sākumskolas skolēniem ar mācīšanās traucējumiem, atspoguļojot nepieciešamību nodrošināt holistisku, individualizētu pieeju, izvēloties katram bērnam atšķirīgas metodes un pieejas. Darba noslēgumā sniegta atbilde uz pētījuma jautājumu “Kā holistiska pieeja atbalsta lasītprasmes pilnveidi sākumskolas skolēniem ar mācīšanās traucējumiem?” un izstrādāti ieteikumi sākumskolas skolotājiem.

The bachelor's thesis “Improving reading skills for 1st-2nd grade students with learning disabilities” was developed with the aim of exploring the possibilities of improving reading skills for primary school students with learning disabilities using a holistic approach. The theoretical part of the thesis analyzes scientific research and experience in learning reading skills at primary school age. Special attention is paid to the concept of learning disabilities, and methods and techniques that could be used to improve reading skills for primary school students with learning disabilities are examined. The empirical part analyzes support measures for primary school students with learning disabilities, reflecting the need to ensure a holistic, individualized approach, choosing different methods and approaches for each child. At the end of the thesis, an answer to the research question “How does a holistic approach support the improvement of reading skills for primary school students with learning disabilities?” is provided in detail and recommendations are developed for primary school teachers.
Improving reading skills for 1st-2nd grade students with learning disabilities
Keywords: Izglītības zinātnes; holistiska pieeja; lasītprasme; lasītprasmes traucējumi; mācīšanās traucējumi; sākumskolas skolēni