Partnerattiecību regulējuma nepieciešamība Latvijā un ar to saistītā problemātika nacionālo un strptutisko tiesību kontekstā - Lazdiņa, Annija (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba tēma ir “Partnerattiecību regulējuma nepieciešamība Latvijā un ar to saistītā problemātika nacionālo un starptautisko tiesību kontekstā”. Autore, šo tēmu savam pētnieciskajam darbam izvēlējās, jo tēma šobrīd ir aktuāla Latvijā un joprojām aktuāla arī citviet Eiropā. Veicot pētījumu, tika secināts, ka primāri partnerattiecību regulējuma nepieciešamība valstu nacionālajās tiesībās saistās tieši ar viendzimuma pāru tiesību atzīšanu un iespēju sniegšanu tiem juridiskā veidā noregulēt savas attiecības, tādējādi saņemot tiesisko aizsardzību no valsts dažādās jomās, taču partnerattiecību regulējuma ieviešana sekmētu arī pretēju dzimumu pāru juridisko atzīšanu no valsts puses un arī viņu tiesību atzīšanu, kas tiem izriet vienam pret otru no faktiskās kopdzīves institūta.

The subject of the master thesis is "The need of partnership regulation in Latvia and problems related with it in the context of national and international law". The author chose this subject for her research work because it is currently very relevant in Latvia and still relevant elsewhere in Europe. The study concludes that the primary need for partnership regulation in national law is directly related to the recognition of the rights of same-sex couples and to provide to the same-sex couples way to admit their relationships legally so after relationship recognition they can receive legal protection from the state in various areas. Also introduction of partnership regulation in national law would contribute the legal recognition of opposite sex couples on the part of the state and also recognition of their rights resulting from them against each other from the instate of the de facto cohabitation.
The need for partnership regulation in Latvia and problems related with it in the context of national and international law
Keywords: Juridiskā zinātne; partnerattiecību regulējums; cilvēktiesības; pretēja dzimuma pāri; viendzimuma pāri; ģimenes jēdziens