Nepieciešamā aizstāvēšanās - Laizāne, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs tiek rakstīts par vienu no apstākļiem, kas izslēdz kriminālatbildību - nepieciešamo aizstāvēšanos. Autore uzskata, ka izvēlētais temats ir aktuāls tādēļ, ka ir manām dažādi viedokļi un uzskati par apstākli, kas izslēdz kriminālatbildību - nepieciešamo aizstāvēšanos. Tāpat arī tiesu praksē šis apstāklis tiek dažādi analizēts un izprasts. Piedāvātās tiesību normas ir ar vispārēju raksturu, kas atstāj tiesu praksei pārāk plašu iespēju dažādiem lietu rezultātiem. Darba mērķis ir izpētīt un analizēt, kā attīstījās nepieciešamās aizstāvēšanās tiesību normas, kāda ir to nozīme tiesību sistēmā. Nepieciešamība saprast kādēļ tiesu praksē nav vienotu viedokļu par apstākļa, kas izslēdz kriminālatbildību būtību. Autores mērķis ir arī salīdzināt un izpētīt dažādu valstu krimināllikumu normu atšķirīgo un kopējo, kas saistīts ar nepieciešamo aizstāvēšanos. Atslēgvārdi: aizstāvēšanās, būtība, kriminālatbildība, nepieciešamā aizstāvēšanās, pazīmes, robežu pārkāpšana, vaina.

The Bachelor`s paper is written about one of the circumstances which excludes the criminal liability – the self - defence. The author believes that the chosen topic is timely because there are different opinions and views on the ground for excluding the criminal liability - the self - defence. Similarly, this circumstance is analyzed and understood differently in case law. The proposed legal provisions are of general nature, which leaves a wide variety of case results in court proceedings. The aim of the work is to explore and analyze how the norms for self-defence developed and what is their role in the legal system. The necessity to understand why the case law has no uniform views about circumstances excluding the criminal liability. The author's aim is to compare and explore what is different and what is common in criminal law provisions of different countries related to the self- defence. Keywords: defence, the essence, criminal liability, self-defence, indications.
Self- defence
Keywords: Juridiskā zinātne