Saistība starp līdzjūtību pret sevi, psiholoģisko distancēšanos no darba un darba pašefektivitāti - Martinsone, Linda (Latvijas Universitāte, 2025)
Šī darba mērķis bija izpētīt saistības starp līdzjūtību pret sevi, psiholoģisko distancēšanos no darba un darba pašefektivitāti. Pētījumā piedalījās 270 strādājošu pieaugušo, no kuriem 196 ir sievietes, un dalībnieku vidējais vecums ir 37,09 gadi. Dalībnieki aizpildīja Līdzjūtības pret sevi skalu (Self-Compassion Scale (Neff, K. D., 2003)), Psiholoģiskās distancēšanās no darba skalu (Psychological detachment from work, (Sonnentag & Fritz, 2007)) un Darba pašefektivitātes skalu (Occupational self-efficacy scale (Schyns & von Collani, 2002)). Rezultāti uzrāda pozitīvu korelāciju starp līdzjūtību pret sevi un darba pašefektivitāti, un starp līdzjūtību pret sevi un psiholoģisko distancēšanos no darba. Psiholoģiskā distancēšanās no darba un darba pašefektivitāte neuzrāda statistiski nozīmīgu korelāciju. Taču psiholoģiskā distancēšanās no darba un darba pašefektivitāte prognozē līdzjūtību pret sevi.

The aim of this study was to examine the relationship between self-compassion, psychological detachment from work, and occupational self-efficacy. The study involved 270 employed adults, from whom 196 are women, and participant mean age is 37,09 years. Participants completed the Self-Compassion Scale (Neff, K. D., 2003), the Psychological Detachment from Work Scale (Sonnentag & Fritz, 2007), and the Occupational Self-Efficacy Scale (Schyns & von Collani, 2002). The results revealed a positive correlation between self-compassion and occupational self-efficacy, and between self-compassion and psychological detachment from work. No statistically significant correlation was found between psychological detachment from work and occupational self-efficacy. Yet psychological detachment from work and occupational self-efficacy significantly predicted levels of self-compassion.
Relationship between self-compassion, psychological detachment from work and occupational self-efficacy
Keywords: Psiholoģija; līdzjūtība pret sevi; psiholoģiskā distancēšanās no darba; darba pašefektivitāte; darbinieku labbūtība