Jūtīgo tematu rāmējumi: bez uzraudzības atstāto bērnu ziņu analīze portālā delfi.lv - Baikova, Aiga (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Jūtīgo tematu rāmējumi: bez uzraudzības atstāto bērnu ziņu analīze portālā delfi.lv”. Darbs ietver bez uzraudzības atstāto bērnu ziņu analīzi portālā Delfi.lv, laika periodā no 2011. gada janvāra līdz 2012. gada maijam. Darba mērķis ir noskaidrot, kādus rāmējumus žurnālisti izmanto, lai portāla Delfi.lv ziņās rāmētu bez uzraudzības atstāto bērnu informāciju. Darbā ietvertā pētnieciskā problēma ir žurnālistu darba specifika bērnu kā īpaši jutīgās tematikas atveidē. Darba teorētiskā daļa ietver 4 nodaļas un 7 apakšnodaļas: interneta ziņas, žurnālistu ētiku, jutīgos tematus, kā arī bērna tiesības. Metodoloģiskajā daļā izmantotās pētniecības metodes ir kontentanalīze un rāmējumu analīze. Ar kontentanalīzes palīdzību veikta sistemātiska ziņu portāla Delfi.lv satura analīze, nosakot kopējo publikāciju, tematiskās līnijas. Apkopotās, un ar kontentanalīzi izpētītās publikācijas, analizētas arī ar rāmējumu metodes palīdzību, šādi nosakot vadošos bez uzraudzības atstāto bērnu ziņu rāmējumus portālā Delfi.lv. Kontentanalīze izmantota arī lasītāju komentāru pētniecībā. Kopā tika analizētas 138 publikācijas un 2776 lasītāju komentāri. Empīriskā darba daļa sastāv no 5 apakšnodaļām, kurā veikta portālā Delfi.lv publicēto ziņu analīze. Atslēgvārdi: jutīgie temati, interneta mediji, rāmējuma teorija, bez uzraudzības atstāto bērnu rāmējumi, delfi.lv.

The topic of the bachelor’s thesis is „Sensitive topic framing: neglected children news analysis in portal delfi.lv”. The thesis entails the analysis of news items regarding neglected children in the portal Delfi.lv between the periods of January 2011 and May 2012. The thesis aims to determine what framework journalists utilize in order to frame information regarding unattended children in news items of the portal Delfi.lv. The research problem covered in the thesis is the specifics of journalism in reflecting children as an especially sensitive topic. The theoretical part of the thesis consists of 6 chapters and 7 subchapters covering: internet news items, ethics of journalism, sensitive topics and children’s rights. The research methods used in the methodology chapter are content analysis and framework analysis. Content analysis is used for a systematic analysis of Delfi.lv news items, determining the overall thematic of publications. The publications, put through content analysis, further analyzed via the framework method determine the leading frameworks of news items regarding neglected children. Content analysis is also used when looking at readers’ comments. A total of 138 publications and 2776 reader’s comments are analyzed. Empirical chapter consists of 5 subchapters where the analysis of Delfi.lv news items is carried out. Keywords: sensitive topics, internet media, framework theory, framing of neglected children, delfi.lv.
Sensitive topic framing: neglected children news analysis in portal delfi.lv
Keywords: Komunikācijas zinātne