Stresa pārvarēšanas stratēģiju saistība ar apmierinātību ar dzīvi cilvēkiem pēc vidēji smaga galvas smadzeņu bojājuma un cilvēkiem ar artrītu - Brikmane, Madara (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma mērķis bija izpētīt saistību starp pielietoto stresa pārvarēšanas stratēģiju un apmierinātību ar dzīvi cilvēkiem, kuri piedzīvojuši vidēji smagu smadzeņu bojājumu, un cilvēkiem ar artrītu. Pētījumā piedalījās 131 dalībnieki vecumā no 17 līdz 84 gadiem. Dalībnieki tika iedalīti trīs respondentu grupās – 50 personas ar diagnosticētu artrītu (46 sievietes un 4 vīrieši), 31 personas, kurām dzīves laikā diagnosticēts vidēji smags galvas smadzeņu bojājums (17 sievietes un 14 vīrieši), un 50 personas, kurām nav bijis nekāda veida galvas smadzeņu bojājums un nav hroniskas saslimšanas (36 sievietes un 14 vīrieši). Pētījuma dalībnieki tika atlasīti pēc pieejamības un brīvprātības principa. Artrīta slimnieki uzrādīja statistiski nozīmīgu sakarību starp apmierinātību ar dzīvi un uz problēmu orientētu stresa pārvarēšanas veidu un uz emocijām orientētu stresa pārvarēšanas veidu, savukārt galvas smadzeņu bojājumu guvušie neuzrādīja statistiski nozīmīgu sakarību starp pielietotajiem stresa pārvarēšanas veidiem un apmierinātību ar dzīvi. Abas klīniskās grupas uzrādīja zemākus apmierinātības ar dzīvi rādītājus kā kontrolgrupa.

The aim of the study was to investigate the relationship between the chosen stress coping strategy and life satisfaction in people with moderate brain damage and people with arthritis. The study involved 131 respondents aged 17 to 84 years. Respondents were divided into three groups – 50 people diagnosed with arthritis (46 women and 4 men), 31 people diagnosed with moderate brain damage during their lifetime (17 women and 14 men), and 50 people without any headache, brain damage and whithout any chronic disease (36 women and 14 men). All respondents of the study were selected on a voluntary basis. Arthritis patients showed a statistically significant relationship between life satisfaction and problem-oriented coping mechanism and emotion-oriented coping mechanism, while those with brain injuries did not show a statistically significant relationship between coping strategies and life satisfaction. Both clinical groups in the study showed lower rates of life satisfaction than the control group.
Relation of Stress Coping Strategies to Satisfaction with Life After Moderate Brain Injuries and in Arthritis
Keywords: Psiholoģija; apmierinātība; coping; artrīts; smadzeņu bojājums