Alkohola lietošanas un bezcerības izjūtas līmeņa saistība - Novicka, Katerina (Latvijas Universitāte, 2009)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv statistiski nozīmīga saistība starp alkohola lietošanu un bezcerības izjūtas līmeni. Kopējais cilvēku skaits izlasē ir 94, no kuriem 46 respondenti ir vīrieši un 48 ir sievietes. Pētījumā piedalījās pieauguši cilvēki vecumā no 18 līdz 60 gadiem. Vidējais vecums visiem respondentiem ir 28 gadi. Alkohola atkarības noteikšanas tests (Alcohol Dependence data Questionnaire (SADD)) tika izmantots, lai noskaidrotu respondentu alkohola lietošanas rezultātus, un Beka bezcerīguma aptauja (Beck Hopelessness Scale – BHS) (Beck, A.,1988) tika izmantota, lai iegūtu respondentu bezcerības izjūtas līmeņa rezultātus. Rezultāti liecina, ka alkohola lietošanai ir statistiski nozīmīga saistība ar bezcerības izjūtas līmeni. Pastāv statistiski nozīmīga pozitīvā korelācija starp cilvēka bezcerības izjūtu un alkohola atkarības pakāpi. Atslēgas vardi: alkohola lietošana, alkohola atkarība, bezcerības izjūta

The aim of the study was to explore relationship between alcohol use and hopelessness feeling. A sample of ninety and four (N = 94) adult people was selected, 46 of them were males and 48 females. The age for the group was 18 to 60 years of age. The middle age of all participants was 28 years. The Alcohol Dependence data Questionnaire (SADD) was applied to measure the alcohol use level of participants and Beck Hopelessness Scale – BHS Beck, A.,1988) was applied to measure the hopelessness feeling level of participants. The study yielded significant correlation between alcohol use and hopelessness feeling. There is a significant positive correlation between alcohol use and feeling of hopelessness. Key words: alcohol use, alcohol dependence, hopelessness feeling
Relationship between Alcohol Use and Level of Hopelessness Feeling
Keywords: Psiholoģija