Nanoplastmasas ietekme uz žurku smadzeņu šūnu līniju - Hermane, Lelde (Latvijas Universitāte, 2023)
Šī pētījuma mērķis bija izpētīt polistirola nanodaļiņu ietekmi uz žurku neironu šūnu līniju B35. Pētījumā galvenā uzmanība pievērsta polistirola nanodaļiņu uzņemšanas noteikšanai B35 šūnās, kā arī to ietekmei uz šūnu proliferāciju, citotoksicitāti, oksidatīvo stresu un šūnu mobilitāti. Tika noteikta nanodaļiņu lokalizācija netālu no šūnas kodola pēc 48 h internalizācijas. Abas nanodaļiņas uzrādījušas statistiski nozīmīgu šūnu proliferācijas pieaugumu un vielmaiņas aktivitātes samazināšanos. Oksidatīvā stresa palielināšanās noteikta ar polistirola nanodaļiņām, bet samazināšanās - ar sudraba nanodaļiņām. Polistirola nanodaļiņu ietekme uz šūnu migrāciju nav uzrādījusi statistisku nozīmību. Nanodaļiņu koncentrācijai un izmēram bija izšķiroša loma uz ietekmes apmēru. Šis pētījums veicina izpratni par nanoplastmasas ietekmi uz neironu šūnām. Atslēgvārdi: polistirola nanodaļiņas, smadzeņu šūnas, NP uzņemšana, citotoksicitāte

This study aimed to investigate the effects of polystyrene nanoparticles on a rat neuronal cell line, focusing on determining the cell uptake of nanoparticles, as well as the following impact on cell proliferation, cytotoxicity, oxidative stress, and cell mobility. Results showed that polystyrene nanoparticles were taken up by the cells within 48 hours and accumulated near the cell nucleus. Both nanoparticles showed a statistically significant increase in cell proliferation and decrease in metabolic activity. Cell Oxidative Stress was induced by polystyrene nanoparticles but reduced by silver nanoparticles. Polystyrene nanoparticles did not significantly affect cell migration. The concentration and size of nanoparticles played a crucial role in determining the extent of the effect. The knowledge obtained contributes to the understanding of the impact of nanoplastics on neuronal cells. Key Words: Polystyrene nanoparticles, Brain cells, NPs uptake, Cytotoxicity
Effects of nanoplastics in rat brain cell line
Keywords: Bioloģija; Polystyrene nanoparticles; Brain cells; NPs uptake; Cytotoxicity