Līgumsoda piemērošanas prakse: samērīguma novērtējums, efektivitāte un nākotnes izredzes līgumsoda institūta likvidēšanai. - Bloha, Dina (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba temats ir “Līgumsoda piemērošanas prakse: samērīguma novērtējums, efektivitāte un nākotnes izredzes līgumsoda institūta likvidēšanai”. Darba izvēle pamatota ar to, ka spēkā esošais līgumsoda regulējums ir nepietiekams, dažkārt, nonākot pretrunā ar civiltiesisko regulējumu kopumā. Darba mērķis ir izpētīt ar līgumsoda institūtu saistītos galvenos jautājumus, atzīmēt galvenās problēmas. Līdz ar to saprast, kādā veidā var uzlabot tiesisko regulējumu un izpētīt citus institūtus, kas spēj efektīvi pildīt līgumsoda funkcijas. Mērķa sasniegšanai tika izvirzīti uzdevumi izpētīt: 1)līgumsoda definīciju un vēsturisko attīstību; 2)funkcijas un samērīguma kritērijus; 3)aprēķināšanas kārtību un tiesas pilnvaras; 4)piemērošanas īpatnības līgumos ar patērētājiem; 5)nokavējuma procentu institūta efektivitāti; 6)regulējumu ārvalstīs un tiesību unifikācijas dokumentos. Pamatojoties uz pētījumu, tiek secināts, ka ir jāparedz paaugstinātais līgumsoda apmērs komercdarījumos. Savukārt tiesiskajās attiecībās ar patērētājiem efektīvāk darbojas nokavējuma procentu institūts, līdz ar to ir pamats tādam līgumsoda regulējumam, kas paredz šī institūta nepiemērošanu patērētāju tiesībās.

The topic of the Master’s thesis is: “Practice of a contractual penalty application: proportionality, effectiveness and future prospects for liquidation of the institute of contractual penalty.” The choice of the work is based on the fact, that current regulation of the contractual penalty is insufficient, sometimes contradicting the civil law framework in general. The aim of the the Master’s thesis is to research the main questions related to a contractual penalty institute and to note the main problems. Thereby to acknowledge how the legal regulation can be improved as well as to research other institutes, that can effectively perform the functions of a contractual penalty. This tasks were set to achieave the purpose ¬– to research: 1)the concept of the contractual penalty and the historical development of its regulation; 2)functions and criteria of proportionality; 3)the calculation procedure and the possibilities for its reduction in a court; 4)specificities of application in contracts with consumers; 5)a late payment interest institute effectivness; 6)the foreign contractual penalty legislation and international law unification documents. On the basis of the conducted research, it is concluded, that it is necessary to provide for an increased amount of contractual penalties in commercial contracts. Moreover, late payment interest is more effective tool in relations with consumers, thus there is a basis for such a regulation of contractual penalties, which envisages non-application of this institute in consumer law.
Practice of a contractual penalty application: proportionality, effectiveness and future prospects for liquidation of the institute of contractual penalty.
Keywords: Juridiskā zinātne; līgumsods; samērīgums; efektivitāte; patērātāju tiesību aizsardzība; tiesību unifikācija