Vortāla projektēšana izmantojot brīvprogrammatūru - Aleksejevs, Aleksejs (Latvijas Universitāte, 2011)
Pēdējo piecu gadu laikā sabiedrībā ir vērojamas četras tendences: tīmekļa lietotāju skaita pieaugums, plaša brīvprogrammatūras izmantošana, lietotāju pieaugums sociālajos tīklos un sociālajās vietnēs, ''zaļās domāšanas'' popularitātes pieaugums- atjaunojamo resursu lietderīga izmantošana, atkritumu pārstrāde un videi draudzīga ražošana. Arī Latvijā šīs tendences ir aktuālas. Politiķi, sabiedriskas organizācijas un arī sabiedrība vēlas redzēt Latviju kā vienu no ''zaļākajām'' pasaules valstīm. Turklāt tieši Latvijā ''zaļām idejām'' ir īpaša nozīme, jo iedzīvotāju apziņā racionālākais energoresursu patēriņš un atjaunojamo resursu izmantošana ir atslēga Latvijas energoneatkarībai un iespējai ātrāk panākt Eiropas savienības Rietumu valstu ekonomisko līmeni. Latvijas tīmeklī uz doto brīdi ir manāms viens trūkums - nav vortāla, kas būtu veltīts ''zaļām idejām'' un ''zaļai domāšanai''. Darbā ir aprakstītas ''zaļā vortāla'' projektēšana un izstrāde Latvijas timeklī, izmantojot brīvprogrammatūru. Darbā ir izanalizētas populārākās brīvprogrammatūras licences, apskatītas populārākās bezmaksas un brīvi pieejamās satura pārvaldes sistēmas portālu jomā, parādītas iespējas kā izmantot Latvijas populārāko sociālo tīklu rīkus vietnes popularizēšanā. Diplomdarba mērķis ir izpētīt un izanalizēt iespējamos brīvprogrammatūras risinājumus vortāla projektēšanai Latvijas timeklī un pierādīt, ka ir iespējams izstrādāt aktuālu vortāla risinājumu, izmantojot brīvprogrammatūru. Darbs varētu būt interesants tiem, kuri vēlas tīmekļa vietnes projektēšanā izmantot brīvprogrammatūru, interesējas par bezmaksas satura pārvaldes sistēmām un par sociālo tīklu izmantošanu Latvijas timeklī. Diplomdarbs sastāv no 6 nodaļām. Darbs sastāv no 69 lapām, 3 tabulām, 15 attēliem un 3 pielikumiem. Atslēgvārdi: vortāls, brīvprogrammatūra, sociālo tīklu izmantošana, meklētājprogrammu optimizēšana, timekļa vietnes analīze.

In last five years there are observable four tendencies in a society: continues growth of the number of people using Internet, wide use of freeware on Internet, growth of activities and number of users in social networks and web pages, popularity of green thinking such as use of reusable resources, recycling and nature friendly manufacturing. These tendencies are current in Latvia too. Politicians, civic organizations and society want to see Latvia as one of the greenest countries in the world. Furthermore, exactly in Latvia green ideas have a significant meaning, because people believe that rational use of energy resources and reusable resources is a key to energy independence and a chance to catch up with Europe Union Western countries` level of economic. Currently there is a noticeable gap in Latvian web - there is no web portal dedicated to green ideas and green thinking. In this paper the author has made a project and has designed a web page for green thinking for Latvian web using freeware. The author has analyzed the most popular freeware licences, has examined popular freeware, which are openly available for creation of content management systems and has demonstrated possibilities to use the most popular social networks in Latvia for popularizing the web page. The aim of the diploma paper is to examine and analyze possible freeware solutions for designing a vortal in Latvia`s web and to prove that it is possible to design an outstanding vortal using a freeware. The paper may attract attention from those who want to use freeware for designing a web page, are interested in free content management systems and social networking in Latvia`s web. Keywords: vortal, free software, social network, serach enige optimization, web site review.
Vortal development using free software
Keywords: Vadībzinātne