Pašvaldība kā izīrētājs Dzīvojamo telpu īres likuma izpratnē - Rudovica, Sindija Agnese (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba “Pašvaldība kā izīrētājs Dzīvojamo telpu īres likuma izpratnē” tēma ir aktuāla, jo 2021. gada 1. maijā stājies spēkā jauns Dzīvojamo telpu īres likums, kurš aizvietoja gandrīz 30 gadus spēkā esošo likumu “Par dzīvojamo telpu īri” un ieviesa dažādas izmaiņas tiesiskajā regulējumā attiecībā uz dzīvojamo telpu īri. Lai arī likumdevējs sākotnēji izvirzījis mērķi ar jauno likumu nodrošināt taisnīgu līdzsvaru starp dzīvojamās telpas izīrētāja un īrnieka interesēm joprojām dzīvojamo telpu īres tiesiskais regulējums var sagādāt grūtības izīrētājam, it īpaši, ja izīrētāja lomā ir pašvaldība. Darbā analizēti jaunā Dzīvojamo telpu īres likuma grozījumi un kā tie interpretējami situācijās, kad izīrētāja lomā ir specifisks subjekts jeb pašvaldība. Darbā rasti priekšlikumi Dzīvojamo telpu īres likuma pilnveidošanai, piemēram, izskatīta iespēja līdzīgi kā citās valstīs, Latvijā izveidot īres tiesu kolēģiju, kurā risināt strīdus saistībā ar nemaksājošiem īrniekiem, īres maksas paaugstināšanos un citus līdzīgus jautājumus. Darba uzdevumi ir izpētīt jauno Dzīvojamo telpu īres likumu, analizēt Pašvaldības kā izīrētāja lomu un ar kādām problēmām tā var saskarties piemērojot jauno likumu.

The topic of the bachelor's thesis “Municipality as a Landlord within the meaning of the Residential premises rental law” is actual, considering that on May 1, 2021, a new law on Residential premises rental came into force, which replaced a law that was in force for more than 30 years. Although the legislator initially set the goal of ensuring a fair balance between the interests of the landlord and the tenant with the new Residential premises rental law, the legal regulation may still cause difficulties for the landlord, especially if the landlord is the municipality. Bachelor's thesis analyzes the changes in the new law and how they will affect the situation when in the role of landlord is municipality. Bachelor's thesis gives proposals for the improvement of the Residential premises rental law, for example, the possibility to establish regional rent tribunals in Latvia, similar to other countries, to resolve disputes related to nonpaying tenants, rent increases, etc. The tasks of the work are to study the new Residential premises rental law, to analyze the role of the Municipality as a lessor and what problems it may face in applying the new law.
Municipality as a landlord within the meaning of the Residental premises rental law
Keywords: Juridiskā zinātne; Dzīvojamo telpu īre; Pašvaldība; Dzīvojamo telpu īres likums; Izīrētājs