Elpošanas frekvences kinētikas izmantošana intermitētas fiziskas slodzes intensitātes novērtēšanai - Spalve, Patrīcija (Latvijas Universitāte, 2022)
Elpošanas frekvence (fR) tiek izmantota kā parametrs fiziskās slodzes radītās piepūles novērtēšanai. Šajā pētījumā indivīda atbildes reakcijas uz fizisku slodzi novērtēšanai tika izmantots pieaugošas intensitātes intermitētas slodzes protokols. Tika analizēta fR atbildes reakcija un izmaiņu kinētika slodzes testa laikā, lai novērtētu vai pie augstas intensitātes slodzes fR pieaugums ir lielāks nekā zemas vai vidējas intensitātes slodzē. Pētījumā piedalījās 16 dalībnieki, no kuriem 14 dalībnieki pabeidza slodzes testu, un to dati tika izmantoti datu analīzei. Dalībniekam bija jāveic intermitētas pieaugošas veloergometriskas slodzes tests līdz spēku izsīkumam. Slodzes tests sastāvēja no trīs minūšu slodzes periodiem, pēc kuriem sekoja divu minūšu atpūtas periodi. Pirmās slodzes jauda bija 50W, katru nākamo palielinot par 25W. Lai novērtētu fR kinētiku, tika mērītas katras slodzes pirmās minūtes fR izmaiņas, kas raksturotas ar lineārās funkcijas līkni un aprēķināts lineārās regresijas vienādojums. Iegūtie rezultāti neuzrādīja būtiskas atšķirības fR slīpuma koeficientos dažādas intensitātes slodzes jaudās. Tika novērots, ka katrā nākamajā slodzē izejas fR līmenis bija augstāks, kā rezultātā, uzsākot nākamo slodzes posmu, iespējamais fR pieaugums ir mazāks. Tika secināts, ka augstas intensitātes slodžu posmu laikā fR kinētikas pieaugums nav būtiski lielāks, kā zemas vai vidējas intensitātes slodzes laikā.

Respiratory frequency (fR) is used as a parameter to estimate the exertion caused by exercise. In this study, an intermittent incremental exercise protocol was used to assess an individual's response to exercise. Response of fR and fR kinetics during the test were analyzed to determine whether the increase in fR at high intensity loads is greater than at low or medium intensity loads. 16 participants took part in this study, of whom 14 participants finished the test and whose data were used for data analysis. The participant had to perform intermittent incremental cycle ergometer test until exhaustion. The test consisted of three minute exercise periods followed by two minute rest periods. The power of the first load was 50W, where each subsequent exercise periods load increased by 25W. To evaluate kinetics of fR, change in fR at the first minute of each load was measured and characterized by linear function curve and linear regression equation. The obtained results did not show significant differences in the fR slope coefficients at different load intensities. It was observed that the base level of fR was higher in each subsequent load and possible increase in fR at the beginning of the next load is smaller. It was concluded that the increase in fR kinetics during the periods of high intensity loads is not significantly greater than during the periods of low or medium intensity loads.
Assessment of intermittent exercise intensity based on respiratory frequency kinetics
Keywords: Bioloģija; elpošanas frekvences kinētika; elpošanas tilpums; pieaugoša intermitēta slodze; laktāta slieksnis