Pededzes upes hidroloģiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas - Zīvers, Kristers (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darbā izvēlētā tēma ir ,,Pededzes upes hidroloģiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas”. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt Pededzes upes hidroloģiskā režīma ilgtermiņa un sezonālās izmaiņas mainīgā klimata apstākļos laika periodā no 1960.g. līdz 2015.g. Pētītas vidējo gaisa temperatūru izmaiņas, to korelācija ar nokrišņu daudzumu. Veikta nokrišņu daudzuma izmaiņu analīze pa pētījuma periodiem. Notece analizēta, izmantojot vidējo un kopējo gada noteci, iespējamo caurplūduma atkārtošanās varbūtību, kā arī minimālos 30 dienu caurplūdumus vasaras (jūnijs – oktobris) un ziemas sezonā (decembris – februāris), gada maksimālos caurplūdumus, noteikti mazūdens un daudzūdens periodi. Ūdens termiskais režīms pētīts siltajās sezonā (maijs – oktobris), apskatot vidējās un maksimālās virsējā ūdens slāņa temperatūras un to korelāciju ar gaisa temperatūrām. Analizēts ledstāves ilgums, kā arī uzlūšanas un izveidošanās datumu izmaiņas. Pētījumā izmantoti dati no Pededzes – Litene hidroloģisko novērojumu stacijas un Gulbenes meteoroloģisko novērojumu stacijas, lai veiktu analīzi. Atslēgas vārdi: Pededzes upe, ledus, temperatūra, notece, klimata pārmaiņas,

The title of bachelor is ,,Long term and seasonal changes of hydrological regime of the Pededze river”. The aim of bachelor is to find out long term and seasonal changes of hydrological regime of river Pededze in changing climate and in the time period from 1960 to 2015. Practical work includes research of average air temperature and correlation with precipitation. Runoff is analyzed through average and full year runoff and 30 day minimal discharges in summer (may – october) and winter season (november – february), maximal discharges, low water and rich water years as well. Thermal regime of water ir researched in warm season (may – october), including average and maximal in the upper water level and correlation with air temperature. Ice sheet is analyzed as well, and changes of formation and breakage dates. In this study all of the hydrological data sets of Pededze – Litene observation station and meteorological data of Gulbene observation station. Data series are similar, in order to make an analyze between them. Keywords: Pededze river, ice , temperature, discharge, climate changes
Long term and seasonal changes of hydrological regime of the river Pededze
Keywords: Ģeogrāfija; Pededzes upe; ledus; temperatūra; notece; klimata pārmaiņas