Inženiersistēmu tehniskie un estētiskie aspekti interjerā - Kārkliņa, Santa (Latvijas Universitāte, 2016)
Lai radītu komfortablu sabiedrisko telpu ēdināšanas vajadzībām, ir jāņem vērā daudzi un dažādi faktori, visupirms sākot ar telpas funkciju noteikšanas un apmierināšanas, kurām paredzēta telpa, beidzot ar inženiertehniskajiem, koloristiskajiem un apgaismojuma risinājumiem. Ir svarīgi, lai visām telpām būtu skaidri nolasāma funkcija un plānojums, lai lieki telpu nesaraibinātu un neradītu tajā esošajiem cilvēkiem lieku apjukumu. Ņemot vērā, ka nereti telpas, kurās ir jāprojektē interjers, paliek aizvien specifiskāki, ir nepieciešams sīkāk izzināt inženiertehniskos risonājumus un, kā tos pielietot praksē. Bakalaura darba teorētiskajā daļā ir apskatīts inženiertehnisko elementu iedalījums, attīstības gaitas un iespējamais pielietojums mūsdienās praksē. Tāpat ir arī apskatīti faktori, kuri ir jāņem vērā izvēloties vienu vai otru inženiertehniskā elementa veidu, lai gala darbs būtu funkcionāls, ērts un drošs. Teorētiskajā daļā secinātais kalpo par pamatu telpas projektēšanai. Bakalaura darba pētnieciskajā daļā, ievērojot teorētiskās daļas secinājumus, izveidoti kritēriji, pēc kuriem izpētītas un salīdzinātas dažādas sabiedriskās ēdināšanas iestādes Latvijā un pasaulē. Radošajā daļā ir izstrādāts interjera projekts kafejnīcai vēstures nozīmes mansardā, kurā būs iespējam ne tikai paēst, bet arī rīkot konferences, banketus un citus saviesīgus pasākumus.

To create a comfortable living space many factors need to be taken into consideration, esspecially if we are talking about diner type buildings. Begining with function and purpouse for witch the room was design for, and finnishing with engeneer-technical, colouring and lighting solutions. It is important, that the purpouse of the space is always clear, not to make unnecessary confussion to customers. Considering that not that rarely spaces, thats needs to be projacted, tends to get more and more complicated, it is necessary to understand in depth the possible engeneer-technical solutions and how they can be aplyed in nature. The first section of the bachelor's thesis will theorise engeneer-technical element parting, history and possible applications in nature. In addition factors that needs to be considered before choosin one or other engeneer-technical element have been accounted for, in order to make sure that the end product is functionally acurate, comfortable and safe to use. The conclusions from this theoretical section serves as the basis for room designing. The research parts of this bachelor's thesis form the essential criteria, after witch several different open public restaurants in Latvia and other countries will be explored and compared. This is performedd whilst taking into consideration the conclusions drawn from the theoretical section. In creative section, a project for public diner is created, where you will be abel not only have a delicious meal, but also hold conferences, bankets and other happenings.
Technical and aesthetic aspects of engineering communications in interior design
Keywords: Mākslas zinātne; inženiertehniskie elementi; sabiedriska telpa; ēdināšanas iestāde; funkcionalitāte