Makrofīti un hidromorfoloģiskais novērtējums kā ekoloģiskās kvalitātes indikatori taisnotās upēs Jēčupē un Līgupē - Burtniece, Dagnija (Latvijas Universitāte, 2024)
Lielākā daļa upju tīkla sastāv no mazām upēm, kas bieži netiek pienācīgi apsekotas. Līgupe un Jēčupe kā mazas, taisnotas upes tiek izmantotas pētījumā, lai novērtētu ūdensaugu jutību pret hidromorfoloģiskajiem pārveidojumiem, fizikāli-ķīmiskās ietekmes un upju ekoloģisko stāvokli, sniedzot informāciju par šo biotopu kvalitāti. Līgupē atkārtota pārtīrīšana veikta 2017.gadā, ir mazāka sugu daudzveidība, lielāks aizaugums un biotopa modifikācijas pakāpe ir augstāka nekā Jēčupē, kura pārtīrīta 2011.gadā un ir ar mazāku aizaugumu un augstāku ekoloģisko kvalitāti. Latvijas MIR_LV indekss uzrāda labu un augstu ekoloģisko kvalitāti abās upēs, attiecīgi arī cilvēka darbības būtiski ietekmētas ūdensteces ir bioloģiski nozīmīgas.

Most of the river network consists of small rivers that are often not properly monitored. Līgupe and Jēčupe, both small, straightened rivers, are surveyed to assess the sensitivity of aquatic plants to hydromorphological transformations, physicochemical effects, and ecological status, providing information on the quality of these habitats. Līgupe was cleaned in 2017, has less species diversity, greater overgrowth, and higher degree of habitat modification than Jēčupe, which was cleaned 2011 and has less overgrowth and higher ecological quality. The macrophyte index approved for Latvia MIR_LV shows good and high ecological quality in both rivers, therefore water courses significantly affected by man are also biologically significant.
Macrophytes and hydromorphological assessment as indicators of ecological quality in straightened rivers Jēčupe and Līgupe
Keywords: Bioloģija; makrofīti; hidromorfoloģiskās kvalitātes novērtējums; taisnotas upes; mazas upes; ekoloģiskā kvalitāte