Noziedzīga nodarījuma motīvs un mērķis - Krasnovs, Leons (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba temats ir “Noziedzīga nodarījuma motīvs un mērķis”. Motīvs un mērķis, kā arī noziedzīga nodarījuma subjektīvā puse ir cieši saistītas ar noziedzīga nodarījuma kvalifikāciju krimināltiesībās, soda noteikšanu, kā arī ar valsts kriminālpolitikas saturu un virzieniem. Darba autors uzskata, ka motīvu un mērķu problēma ir daudzšķautņaina un tās pētīšana neaprobežojas tikai ar krimināltiesību izpēti, bet gan arī ar psiholoģijas, filozofijas un socioloģijas izpēti. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt noziedzīga nodarījuma motīva un mērķa jēdzienus, izprast to būtību un lomu noziedzīga nodarījuma subjektīvajā pusē arī attiecībā pret citām subjektīvās puses pazīmēm, kā arī izpētīt problēmas, kas rodas to kvalificēšanā. Bakalaura darba uzdevumi ir izpētīt subjektīvo pusi un tās pazīmes, analizēt motīvu un mērķi kā krimināltiesību jēdzienus, izpētīt to nozīmi, klasifikāciju un pārējos aspektus, izpētīt ārvalstu normatīvo regulējumu un noteikt regulējumu kopīgus un atšķirīgus aspektus attiecībā uz Krimināllikumu. Bakalaura darbs izstrādāts balstoties uz latviešu un ārzemju krimināltiesību autoru viedokļiem, Latvijas Krimināllikumu, ārvalstu kriminālkodeksiem un Latvijas tiesu praksi.

The theme of the Bachelor’s is "Motive and goal of a criminal offense". The motive and purpose, as well as the subjective side of the criminal offense, are closely related to the qualification of the criminal offense in criminal law, determination of the punishment, as well as to the content and directions of the state criminal policy. The author believes that the problem of motives and goals is multifaceted and its research is not limited to the study of criminal law, but also to the study of psychology, philosophy and sociology. The aim of the paper is to study the concepts of motive and purpose of a criminal offense, to understand their essence and role in the subjective side of the crime also in relation to other features of the subjective side, as well as to study problems arising in their qualification. The tasks of the paper are to study the subjective side and its features, to analyze the motive and purpose as concepts of criminal law, to study their meaning, classification and other aspects, to study foreign normative regulation and to determine common and different aspects of regulation in relation to Criminal Law. The bachelor's work is based on the opinions of Latvian and foreign authors of criminal law, the Latvian Criminal Law, foreign criminal codes and Latvian court practice.
Motives and goals of a criminal offense
Keywords: Juridiskā zinātne; motīvs; mērķis; noziedzīgs nodarījums; nodoms; subjektīvā puse