Samērīguma principa ievērošanas problēmas - Krupicka, Angelina (Latvijas Universitāte, 2009)
Minētajā darbā autore pēta samērīguma principa saturu veidojošos aspektus, kā arī aplūko samērīguma principa pārkāpumu novēršanas mehānismus valstī. Autore analizē problēmu rašanās cēloņus samērīguma principa ievērošanā, kā arī Eiropas kontroles iespējas minētā principa ievērošanai Latvijā. Skaidrojot samērīguma principa būtību, autore analizē to, kādā veidā šis princips ir nostiprināts Latvijas Republikas normatīvajos aktos, kā arī aplūko samērīguma principa, iestādes rīcības brīvības un lietderības apsvērumu savstarpējo sakarību. Pētot samērīguma principa ievērošanas problēmas Latvijā, autore analizē problēmu – vai tiesību piemērotājam ir jāievēro samērīguma princips, izdodot obligāto administratīvo aktu? Atbildot uz šo jautājumu, autore aplūko virkni pazīstamu juristu viedokļu, kā arī norāda un pamato savus apsvērumus.

In this paper the author researches the esence of proportionality principle and studies the mechanisms for removing infringements of proportionality principle in the state. The author analyses the reasons of rising the problems in observance of proportionality principle and the possibilities of european institutions to control proportionality principle`s observance in Latvia. Explaning the esence of proportionality principle, the author analyses, how this principle is represented in normative acts of the Republic of Latvia, and also examines the intercommunication between proportionality principle, discretion of the state government offices and considerations of expediency. Researching the problems of proportionality principle`s observance in Latvia, the author analyses – whether the law-applying authorities should observe the proportionality principle in issuing of compulsory administrative acts? Answering this question the author studies opinions of the famous lawyers and expresses its own considerations.
Problems of observation of proportionality principle
Keywords: Juridiskā zinātne