Apdrošināšanas jomas ārpustiesas un tiesvedības strīdu problemātika - Zvaigzne, Aelita (Latvijas Universitāte, 2016)
Autore izvēlējās tematu „Apdrošināšanas jomas ārpustiesas un tiesvedības strīdu problemātika”, ar mērķi izpētīt pastāvošo problemātiku saistībā ar ārpustiesas strīdiem un strīdiem, kuros tikusi ierosināta tiesvedība par apdrošināšanas atlīdzību izmaksu apmēriem, atteikumiem izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību un regresa prasībām. Analizējot problemātiku normatīvā regulējuma un atsevišķu tiesas spriedumu ietvarus, autore secina, ka sabiedrībā ir nepietiekama izpratne par apdrošināšanas būtību, kā rezultātā, apdrošināšanas normatīvais regulējums tiek tendenciozi piemērots Autore piedāvā divu likuma „Par apdrošināšanas līgumu” normu jaunu redakciju.

The Author has chosen a topic of the Thesis “Range of problems in extrajudicial settlements and lawsuits in the field of insurance” aiming at deeper research of current problems associated with extrajudicial settlements and disputes, where lawsuits have been initiated involving decisions on amounts of insurance claims paid, refusals to pay indemnity on insurance claims and subrogation claims. Analysis of legislative framework and court decisions in certain cases allows for the Author to conclude that understanding of the insurance principles within the society at large is insufficient, which leads to biased application of legislative provisions. The Author proposes new wording for two of the provisions of the Law “On Insurance Contract”.
Range of problems in extrajudicial and lawsuits in the field of insurance
Keywords: Juridiskā zinātne; apdrošināšana; regress; cēloņsakarība; viegla un rupja neuzmanība; tīšs nodoms