Vecāku dzimuma stereotipu saistība ar 11-13 gadus vecu bērnu vērtībām - Ozoliņa, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2007)
Šajā pētījumā tika izvirzīti divi pētījuma jautājumi. Pirmkārt, kāda saistība pastāv starp vecāku dzimuma stereotipiem un bērna vērtībām? Otrkārt, kāda saistība pastāv starp vecāku un bērnu vērtību prioritātēm? Pētījumā kopā piedalījās 180 respondenti – 30 meitenes vecumā no 11-13 gadiem un abi meiteņu vecāki (30 mātes un 30 tēvi) un 30 zēni vecumā no 11 – 13 gadiem un abi zēnu vecāki (30 mātes un 30 tēvi). Pētījumā izmantotās metodes: Portretu vērtību aptauja (Portrait Values Questionnaire, PVQ), Stereotipa satura modelis (Stereotype Content Model, SCM), Š. Švarca vērtību aptauja (Schwartz Value Survey, SVS). Pētījumā iegūtie rezultāti liecina, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp vecāku dzimuma stereotipiem un bērnu vērtībām, kā arī statistiski nozīmīgas saistības vecāku un bērnu vērtību prioritātēs vairākos vēŗtību tipos.

There were two important questions for this research. Primarily, what kind of correlation exists between parents’ gender stereotypes and children’ values. Secondly, what kind of correlation exists between parents’ and children’ values priorities. The participations of this research were 180 – 30 girls aged form 11-13 and both their parents (30 mothers and 30 fathers) and 30 boys aged from 11-13 and both their parents (30 mothers and 30 fathers). Methods of the research: Portrait Values Questionnaire, PVQ, Stereotype Content Model, SCM, Schwartz Value Survey, SVS. The results of the research indicate that there are statistically significant correlations between parents’ gender stereotypes and children’ values and statistically significant correlations between parents’ and children’ values priories in different kind of value types
Parents’ Gender Stereotypes and 11-13 Year-Old Children’s Values
Keywords: Psiholoģija