Motivācija profesijas maiņai brieduma gados. - Poševa, Baiba (Latvijas Universitāte, 2010)
Maģistra darba tēma ir motivācija profesijas maiņai brieduma gados. Mūsdienās darba tirgū ir daudz un dažādi speciālisti, kuri ir profesionāļi savā jomā. Bet ar vien vairāk nākas saskarties ar cilvēkiem, kas brieduma gados nolemj mainīt profesiju. Tādēļ maģistra darba mērķis ir noskaidrot, kāda ir motivācija, cēloņi cilvēkiem brieduma gados mainīt profesiju. Darbā izvirzītie uzdevumi ir veikt literatūras analīzi un apkopot informāciju par tēmu, noskaidrot jēdzienus saistībā ar pētāmo tēmu, izstrādāt darba teorētisko pamatojumu par motivāciju profesijas maiņai brieduma gados, izstrādāt aptaujas anketas un intervijas jautājumus, analizēt iegūtos aptaujas rezultātus. Darbā tika veikts pētījums, kurā tika pielietotas aptaujas un intervijas metodes, iegūtie dati tika apkopoti un analizēti. Pēc iegūtajiem datiem var secināt, ka motivācija cilvēkiem brieduma gados mainīt profesiju ir nepietiekamas izaugsmes iespējas, mazs atalgojums, darba vietu trūkums iepriekšējā profesijā. Atslēgvārdi: motivācija, profesija, briedums.

Topic of the master’s paper is motivation for changing the profession during adulthood. Nowadays there are a lot of different specialists, who are professionals, in the job market. But more and more people decide to change their profession as adults. So the goal of the master’s paper is to determine the motivation, causes why those people change profession. The asserted tasks are to perform analysis of the literature and gather information about the topic, determine concepts connected to the topic, develop the theoretic base about motivation for changing the profession during adulthood for the paper, design questionnaires and interviews, analyze data gained from them. Study was performed where questionnaire and interview methods were implemented; gained data was summarized and analyzed. Referring to the data conclusion can be made that motivation for people to change their profession during mature years is the lack of growth, little pay, absence of job positions in the previous profession. Keywords: motivation, profession, adulthood.
Motivation for changing proffession in years of maturity.
Keywords: Pedagoģija