Augšdaugavas lauku apdzīvoto vietu vitalitāte un perspektīva - Lukaševiča, Olga (Latvijas Universitāte, 2011)
Šajā darbā tiek meklēti telpiskās plānošanas līdzekļi, kuri palīdzētu stiprināt Latvijas perifērijas lauku apdzīvoto vietu vitalitāti. Par pētījuma teritoriju ir izvēlēts Daugavpils novada Salienas pagasts, kura ciemiem piemīt Augšdaugavas areāla lauku apdzīvoto vietu raksturīgākās īpatnības. Tika izvērtēta dažādu konceptu piemērotība aplūkojamajai teritorijai – vietas dzīvotspējas saglabāšanai un vietas kapitāla noteikšanai. Darbā tika secināts, ka Salienas pagasta ciemiem ir „veselīgas saknes”, bet to ir problemātiski pamanīt bez daudzdimensionālās telpiski-sociālas analīzes, kura tiek veikta katram ciemam atsevišķi. Atslēgvārdi: ciems, apdzīvotā vieta, vitalitāte, attīstība.

The research work investigates spatial planning tools for strengthenning the vitality of Latvian peripheral rural settlements. The selective field of the research is the Saliena civil parish of the Daugavpils district, where features of settlements are typical for the Augsdaugava settled areas. The adequacy of several concepts for the selective field were estimated – for keeping its vitality and for clearing up its capitals. The work contains conclusion that the Saliena civil parish settlements have „healthy roots”, but it is problematically to display it without multi-dimension spatial-social analysis for each settled place. Keywords: settlement, settled area, vitality, development.
Vitality and Perspective of the Upper Daugava Area Settlements
Keywords: Arhitektūra